Aile içi anlaşmazlıklar pek çok çiftin yakındığı sorunların başında gelmektedir. Tek başına basit ancak iletişimsizlikten kaynaklanan nedenlerden dolayı çözümü zorlaşan sorunlar için profesyonel destek almak, belki de yıkılmak üzere olan birçok ailenin yeniden birbirlerine şans vermelerine olanak tanımaktadır. Aile terapisi, çiftlerin birbirlerini anlama ve dinleyebilme konusunda iletişim kalitelerini artıran bir yöntemdir.
Birbirinden tamamen farklı olan insanların aile olmak adına aynı evi paylaşmaları ve ortak düşüncelerde buluşmaları zaman zaman bazı çatışmaları da beraberinde getirmektedir. Hayatın zorlu getirilerine karşın bazı kişiler güçlü kalabilirken, dirayetsiz olanlar için zorlu anlar ile başa çıkmak tam bir eziyettir. İşte bu noktada aile terapisi, yardıma ihtiyacı olan bireylerin, kendi iç dünyalarından çıkarak karşısındaki kişiyi anlama ve beklentilerini kavrayabilme yeteneği kazandıran bir terapidir. Bu sayede pek çok çift, birbirlerinde göremediği birçok olumlu yönü aile terapisi sayesinde görerek daha mutlu bir şekilde yaşamaya devam etmektedir.
Aile Terapisi Nedir?
Aile terapisi insanların sorunun bir parçası yerine çözümün bir parçası olmayı öğreten bir hizmettir. Diğer yandan aile terapisi almaya karar veren aile bireylerinin, normalde birbirlerinden çekindikleri ne varsa aile terapisinin verdiği rahatlıkla kendilerini daha iyi ifade edebilmelerini sağlar. Aile terapisine gerek duymadığı kanaatine kendi kendine varan birçok kişi, düzelmek adına verdiği sözleri çok kısa zaman sonra unutur ve işler daha da kötüye gitmeye başlar. Ancak profesyonel bir destek ile aile terapisi sırasında verilen sözlerin tutulması ve olumlu etki göstermesi daha yüksek ihtimallerdir. Diğer yandan ortak bir sorun için alınan terapi, sorunların kalıcı olarak sona ermesini sağlar. Aile terapileri diğer psikolojik hizmetlerin yanında pahalı bir uygulama olsa da, sağladığı faydalar düşünüldüğünde ihtiyaç duyan herkesin mutlaka şans vermeleri gereken bir hizmettir.
Aile Terapisi Nasıl Uygulanır?
Aile terapisi hizmeti veren uzman kişiler, bu terapiyi almak isteyen kişilerin öz kimliklerine ve sorunlarına odaklı olarak seanslar düzenlemektedir. Aile terapisini diğer terapi yöntemlerinden ayıran en önemli özelliği, bireye yönelik değil tüm aileye yönelik uygulanmasıdır. Derslerinde başarılı olmakta güçlük çeken bir çocuğun aile terapisinden fayda görmesi için tüm aile bireylerinin bu terapiye eşlik etmesi, derslerde başarılı olmayı engelleyen unsurların ve çözüm noktalarının bulunmasını kolaylaştırır. Teknoloji çağının mağduru olan birçok aile teknolojik aletlere olan bağımlılık nedeniyle aile içinde iletişim kopukluğuna neden olmaktadır. Bu durum çocukların okul başarısını düşürmekte ve aile içindeki anlaşmazlıklara neden olmaktadır. Aile terapisi ise bu tür etkenlerin ya tamamen ortadan kaldırılmasını ya da en aza indirilmesini sağlamaktadır. Bunlara ek olarak aile bireylerinin birbirlerini fark etmelerine ve düşüncelerini önemseyip saygı duymalarına neden olmaktadır.
Aile Terapisinin Faydaları Nelerdir?
Aile içinde herkesin kimse beni anlamıyor gibi yakınmaları başladığı anda aile terapisine ihtiyaç olduğu sonucu ortaya çıkmaktadır. Aile bireyleri arasındaki anlaşmazlıkların aslında oldukça önemsiz nedenlere bağlı olduğunun farkına varılmasında olumlu etkiye sahip olan aile terapisi, modern günümüz insanı için kurtarıcı niteliği taşıyan psikolojik hizmetlerden biridir. Aile içi iletişimin düzetilmesinde işe yaradığı kadar, madde bağımlılığı ve yeme bozukluğu gibi rahatsızlıklar için de aile terapisi fayda sağlamaktadır. Aile terapisi, aile içi anlaşmazlıkların çok başında iken alındığında, ilişkilerin çok fazla yıpratılmadan eskisi gibi olunmasını sağlamaktadır. Aynı zamanda psikolojik rahatsızlığı olan kişilerin aile içi ilişkilerini olumsuz etkiler hale geldiğinde aile terapisinin devreye girmesi, bu durumdan aile olarak daha az hasar görülmesini sağlayacaktır.