Dr. Gürbüz Şen, Sağlık Bakanlığı tarafından temin edilen doğum kontrol hapı, kondom, aylık ve üç aylık koruyucu iğneler gibi malzemelerin temininde büyük sıkıntıların yaşandığını ileri sürerek, "Bu malzemeye ihtiyaç duyan ve temin edemeyenler nedeniyle istenmeyen gebelikler, 35 yaş üstü riskli gebelik sayıları her geçen gün artmakta ve bu durum da bebek ölüm hızına yansımaktadır" dedi.
Bebek ölümleriyle ilgili açıklamalarda bulunan Mersin Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Gürbüz Şen, "TÜİK verileri 22 hafta ve üzeri bebek ölümlerini gösterdiğinden 22 hafta ve üzeri bebek ölümlerini dikkate alırsak ülkemizde 2011 bebek ölüm hızı TÜİK verilerine göre binde 11,7, 2012 bebek ölüm hızı ise binde 11,6'dır. Yine TÜİK verilerine göre bebek ölümleri 1988 yılında binde 77,7 iken 2003 yılında binde 29, 2008 yılında binde 17 olarak açıklanmıştır. Sağlık Bakanlığımız 2011 yılı bebek ölüm hızını açıklarken, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi verilerini kullanmıştır. Yıldırım Beyazıt Üniversitesi bebek, neonatal ve beş yaş altı çocuk ölüm hızları hesaplanırken 28 hafta ve üzeri ölümleri dikkate almıştır. 2011 yılından önce ise 22 hafta ve üzeri ölümler dikkate alınıyordu. Yıldırım Beyazıt Üniversitesi bu durumu, yapılan revizyonla 28 hafta ve üzeri ölümler dikkate alındı. Revizyon yapılırken Türkiye Halk Sağlığı Kurumu idari kayıtları, uluslararası raporlar ve Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması (TNSA) verileri kullanıldı şeklinde açıklamıştır. 22 hafta ve 28 hafta arasında perinatal bebek ölümleri açısından binde 4'lük bir oran vardır. Bu nedenle bebek ölüm hızlarını kıyaslarken istatistik açıdan bu durum dikkate alınmalıdır. Bakanlığımız bebek ölüm hızını açıklarken 28 hafta ve üzeri ölümler dikkate alınarak hesaplanmıştır deseydi bu karışıklık olmayacaktı" diye konuştu.
Aile hekimlerinin ve aile sağlığı çalışanlarının anne - bebek sağlığı açısından kendilerine kayıtlı tüm anne ve bebeklere ulaşmakta danışmanlık, gebe izlem, bebek izlem ve aşılamada çok başarılı çalışmalar yaptığını kaydeden Şen, "Ancak aile sağlığı merkezlerimize aile planlaması için Bakanlığımızca temin edilen doğum kontrol hapı, kondom, aylık ve üç aylık koruyucu iğneler gibi malzemelerin temininde büyük sıkıntılar yaşanmaktadır. Bu malzemeye ihtiyaç duyan ve temin edemeyenler nedeniyle istenmeyen gebelikler, 35 yaş üstü riskli gebelik sayıları her geçen gün artmakta ve bu durumda bebek ölüm hızına yansımaktadır. 2011 ve 2012 yıllarında TÜİK verileri incelendiğinde bu artış görülmektedir. Koruyucu sağlık hizmeti kapsamında ve istenmeyen gebelik ve oluşabilecek bebek ölümlerinin önüne geçmek için bu malzemelerin temini ve ücretsiz dağıtılması büyük önem taşımaktadır" şeklinde konuştu.