En önemli gök olaylarından biri olarak nitelendirilen Ay tutulması olayına artık saatler kaldı. Aynı gün içerisinde gökyüzünde hem dolunay, hem de parçalı Ay tutulması gerçekleşecek.


Tutulmanın başlangıcı Türkiye'den gözlemlenemeyecek




TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi'nin 2017 Yılı Gök Olayları Yıllığı'nda da belirtilen bugünkü ay tutulması parçalı olarak gerçekleşecek. Avustralya, Antartika, Asya, Afrika, Ortadoğu, Avrupa, Güney Amerika'nın doğusu, Pasifik okyanusu, Hint okyanusu ve Atlantik okyanusu'nun güneyinden izlenebilecek olan tutulmanın başlangıcı ülkemizden gözlenemeyecek ancak tutulmanın tam ortası olarak nitelendirilen anda Türkiye'den de gözlemlenebilecek.

TSİ ile 18:48'de başlayacak




Türkiye saati ile 18:48'de başlayacak tutulma ortası 21:20'de gerçekleştikten sonra tutulma 23:53'te bitecek. Tutulma, parçalı olacağı için gökyüzünde Ay'ın tamamı değil, %25'lik bir bölümü(alt bölge) kararacak.

Türkiye'nin her yerinden (uygun hava şartları sağlanırsa) Güneydoğu yönünden saat: 20.45'den itibaren çıplak gözle gözlenebilecek.







Tarihin en büyük güneş tutulması ise 21 Ağustos'ta




Bilim insanlarının "tarihin en büyüklerinden biri" olarak nitelendirdiği güneş tutulması için geri sayım başladı. 21 Ağustos’ta tam güneş tutulması yaşanacak. Güneş tutulması esnasında Ay, Güneş’in önünde kalacak. Sadece ABD’den izlenebilecek tam tutulma, DKIST teleskopu ile de ölçümlenecek.

Bilim insanları yaptıkları araştırma sonucunda, Güneş’in yarıçapının daha önce hesaplandığından çok daha büyük olduğuna dair bir araştırma ortaya koydu. Bilimsel çalışmanın sonuçları 21 Ağustos’ta ABD’den izlenebilecek “tam Güneş tutulması” esnasında ispatlanacak. Buna göre neredeyse tam 200 yıldır eksik hesaplanan Güneş’in yüzölçümü ilk defa gerçek değerlerine yakın olarak ölçülecek.