Antik DNA’lar üzerinden gerçekleştirilen bir inceleme insanın evrim tarihine ilişkin yeni bulguların ortaya çıkmasını sağladı. Neanderthaller ile Denisovalıların zannedildiğinden çok daha önce, yaklaşık olarak 744 bin yıl kadar önce birbirinden ayrıldığı ve yüryüzünde bulunan Neanderthallerin sayılarının öngörülen 1000 rakamından çok daha fazla olduğunu ortaya çıkaran yeni bir gen araştırması yapıldı.

Yüz binlerce yıl öncesinde modern insanın atası olan Denisovalılar ve Neanderthallere dek uzanan antik bir kökenden geliyor. Bu grupların evrimsel ilişkileri ise hala belirsiz.
Utah Üniversitesi bilim insanları tarafından yapılan bir araştırma antik insan topluluklarının tarihini yeniden oluşturabilmek amacıyla DNA dizilerine dayanan verileri analiz edebilecek yeni bir yöntem geliştirdiler. Ekip tarafından geliştirilen evrimin tarihi Denisovalılar ve Neanderthallere ilişkin bilinen anlayışla çatışıyor.
Yapılan çalışamda Denisovalıların ve Neanderthallerin modern insandan ayrılmalarından sonra nesillerinin tükendiğini ortaya koyuyor. Yaklaşık olarak 744 bin yıl önce, 300 nesil geçmesinin ardından Denisovalılar ve Neanderthaller birbirlerinden ayrılıyorlar. Sonrasında ise Dünya üzerindeki Neanderthal popülasyonu parçalanarak ve izole edilmiş bir biçimde on binlere ulaşarak Asya – Avrupa bölgelerinde dağınık bir şekilde yaşamlarını sürdürüyor.
Araştırmayı yürüten antropoloji profesörlerinden Alan Rogers, “Geliştirilen bu hipotez klasik anlayışla uyuşmuyor. Ancak geleneksel olan anlayıştan daha mantıklı” açıklamasında bulunuyor.


Araştırma ekibi tarafından çalışmada dört farklı insan toplumunun genomları karşılaştırıldı. İnsan genomunda 3.5 milyar nükleotid bölgesi yer alıyor. Utah ekibi tarafından iki veya üç insan grubunun gen mutasyonunu paylaşmakta olan birkaç milyon nükleotid bölgesi analiz edildi ve 10 farklı nükleotid bölgesi şablonu ortaya çıkarıldı.