Staj Dosyası Hazır Örnekleri,Staj Dosyası Nasıl Hazırlanır,staj dosyası nasıl hazırlayabilirim,staj dosyasımı nasıl hazırlayabilirim,örnek staj dosyaları

Staj Dosyası Hazırlama ve Staj Dosyası Örnekleri

Staj İlk Gün

İlk defteri açtınız. Bu beyaz sayfalardaki ilk gününüz tanışma bölümünü koyabilirsiniz. Ve çalıştığınız kurum hakkında bir tarihçe yazabilirsiniz.

Örnek Sayfa Yapısı: “Bugün … kurumundaki … bölümündeki ilk staj günümdü. … , … ve … bölümlerini şefle (ya da kimse) gezdim. Oradaki çalışanlarla ve diğer stajyerlerle tanıştım. Günün geri kalanında kurum hakkında bir araştırma yaptım.” Alt paragrafa kurum hakkında kitabi bilgi dilinde ufak bir tarihçe yazabilirsiniz.

İkinci Gün

İkinci gün artık işe başladınız. Bugün şunları bunları yaptım diye yazabilirsiniz.

Örnek Sayfa Yapısı: “Stajımın ikinci gününde … yapmayı öğrendim.” Yaptığınız iş hakkında teknik bilgi verirsiniz sonra da uygulamanızı anlatırsınız.

Üçüncü Gün

Fotograf çekin. Elinizde yaptığınız işle ilgili, aletler ve cihazlarla ilgili fotoğraflar olsun. Ve bunları defterinize yapıştırın. Mesela yaptığınız işlerdeki sürekli yanınızda bulunan ve kullandığınız aletlerin fotografını çekip bunları tanıtabilirsiniz. Tanıtmayı kitabi bir dil kullanarak yapabilirsiniz.

Örnek Sayfa Yapısı: “… Aleti: … Aleti, … bölümü çalışanlarının sürekli yanında bulundurduğu aletlerin başında gelir. … ve … uygulamaları bu aletle yapılır.” Ve bu tarz bilgiler. Sayfanıza da fotografı yapıştırdığınızda ***et doyurucu bir sayfa görünümü elde edebilirsiniz.

Dördüncü Gün

Çalıştığınız kurumda hergün uygulama yapmıyor olabilirsiniz. O günlerde de yaptığınız iş ile ilgili teorik bilgiler öğrenip, bunları defterinize kaydedebilirsiniz. Örneğin Elektronik & Haberleşme sistemlerinde çok önemli olan bir Modülasyon konusunu defterinize yazabilirsiniz. Tabiki önceki makalemde belirttiğim gibi teknik bilgi ve uygulama düzeyini dengeli tutmalısınız. İlk defa staj yapıyorsanız çok fazla teknik bilgi ile defteri doldurmanıza gerek yoktur. Teorik bilgilerden aklınızda kalanları deftere geçirmeniz en iyisidir.

Beşinci Gün

Yaptığınız uygulamarda ve verdiğiniz bilgilerde şekillerden de yararlanın. Kendiniz, sayfanın uygun gördüğünüz yerlerine, konu ile ilgili kendi elinizle grafikler ve şekiller çizebilirsiniz.

Altıncı Gün

Kendiniz yapmadığınız bir işte “yapıldı, edildi” gibi fiiller kullanabilirsiniz. Ortak yaptığınız işleri anlatabilirsiniz.

Örnek Sayfa Yapısı: “Bugün ben ve diğer 2 stajyer ile birlikte, … mühendisinin bize verdiği … proje üstünde çalıştık. Şunları bunları yaptık… Sonuç olarak …’nın … olduğunu öğrendim.”

Defterinizi bu tarz bir yazım ile doldurabilirsiniz.

Bu makalemde staj defteri nasıl yazılır sorusuna kendimce yanıt vermeye çalıştım. Umarım biz stajyerler için yararlı meseleler üzerine değinmişimdir.

Peki Staj Dosyası Nasıl Hazırlanır! İşte Kısaca Bilgi

Staj defteri en az staj günü sayısı kadar sayfası dolacak şekilde yazılır. Staj defteri yapılan stajın öğrenciye kazandırdığı bilgi ve becerilerinin raporu, resmi belgesidir. Defter bu ciddiyetle önemle, teknik bir dil ve 3.şahıs anlatımı kullanılarak anlaşılır ifadelerden oluşacak cümlelerle yazılır. Staj defteri günlük yazar gibi doldurulmaz. İşin ne olduğu, yapan şirket, çalışanlar, başladığınız zamana kadar neler yapılmış, neler yapılması planlanıyor gibi işi ve iş yerini tanıtan bilgiler vererek mümkün olduğunca rutin işleri izlemekten kaçınarak, o gün yapılan işleri sıralamaktansa, nelerin nasıl yapıldığını nasıl yapılması gerektiğini nedenleriyle anlatarak yazılmalıdır. Bunun yanında yapılan ilginç uygulama, ölçüm yapım tekniklerine vurgular yapılarak fotoğraflarla desteklenmelidir. İstenirse defter sayfa formatında bilgisayar ile yazılabilir. Gerekirse bilgilere kaynak gösterilebilir. Özetle; staj yapan öğrencilerin her staj türü için ayrı ayrı hazırlamak zorunda oldukları “Staj Defterleri”, aşağıdaki kurallarına uygun olarak düzenlenmelidir.
⌂ Rapor teknik yazı karakterinde, elle veya bilgisayar yazıcısı ile 12 punto yüksekliğinde yazılacaktır.
⌂ Her bölümün başlığı büyük harflerle yazılacaktır. Varsa alt başlıklarda ise her kelime büyük harfle başlayacaktır.
⌂ Konuların anlatılması esnasında, gerekli görülmesi durumunda, çizim ve şemalar teknik resim kurallarına uygun olarak yapılacaktır.
⌂ Metin içinde her Şekil ve Tablo numaralandırılacaktır.
⌂ Kapak sayfası hariç her sayfanın sağ üst köşede tarih, alt ortasına sayfa numarası yazılacaktır.Staj dosyası şu bölümlerden oluşmalıdır.

§ Staj dosyası kapak sayfası (dış kapak)
§ Staj dosyası iç kapak (onaylı): öğrenci adı soyadı, numarası, staj türü (yukarıda tabloda belirtilen biçimde) başlama ve bitiş tarihleri, kaç gün staj yaptığı, iş yeri amiri adı soyadı imzası ve onayı içermelidir.
§ İçindekiler sayfası: Staj defterinin ilk sayfalarında, her gün hangi tür işlerin yürütüldüğü ve bu işlerin ayrıntılı açıklamalarının hangi sayfalarda olduğu belirtir tablo verilecektir.
§ Giriş: Bu bölümde stajın konusu, işyeri adı ve faaliyetleri hakkında kısaca bilgi verilecektir. İşyerinde çalışan mühendis ve tekniker sayıları ve görevleri kısaca irdelenecektir.
§ Stajda Yapılan Çalışmalar: Bu bölümde staj yönergesinde belirtilmiş olan işlerde yapılan işler günlük olarak ayrıntılı olarak yazılacaktır.
§ Sonuç Bölümü: Staj dosyalarının sonunda, stajda edinilen bilgi ve becerilerle yapılan işlerin özet halinde değerlendirmesi yapılarak, görüş ve düşünceler yazılacaktır.