Okul öncesi olarak da bilinen Çocuk Gelişimi bölümü eşit ağırlık puanıyla tercih edilebilen bir bölümdür. Özellikle meslek liselerinde revaçta olan bir bölümdür.

Meslek lisesinde yer almasının yanı sıra üniversite okuyacaklar için avantajlı bir bölümdür. Üniversite sınavının ilk aşamasında alınan puanla tercih edilebilir. Bölüm olarak eşit ağırlık yani Türkçe ve matematiği kapsar. Üniversitede lisans ya da yüksek lisans olarak okunabilir. Bölümü kazanmak çok zor değildir. Puan ve sıralama tercih edilecek olan üniversitenin durumuna göre değişmektedir.

Bölüm eğitim fakültesine bağlı olarak verildiği için yeni nesil öğretmenlerin yetişmesine olumlu katkı sağlar. Özellikle en önemli yaş aralığı olan okul öncesi dönemi bu konuda ekstra nitelik ve gereklilik taşır.

Üniversitede bölüme giriş yapıldığında alınması gereken temel ve yardımcı dersler vardır. Çocuk sağlığı anne baba davranışları gibi bölümle alakalı derslerin yanında drama müzik gibi aktivite bazlı dersler de verilmektedir. Derslerin eğlenceli olması bölümü avantajlı kılar. Verilen dersler arasında kavram çalışması ya da oyuncak hazırlama gibi beceriye dayalı eğitim de yer alır. Son sınıfta yapılan stajla birlikte çocuk gelişimi bölümünde öğrenilen teorik bilgiler pratiğe dönüşür.

Bölümün eğitim kalitesi yeni gelece olan neslin eğitimini de etkilemektedir. Bir toplumun öğretmenleri nasıl eğitilirseöğrencileri de o doğrultuda eğitim alır. Bu yüzden okul öncesi eğitimine özen göstermek gerekir.


Bölümü isteyerek tercih etmek ve bir işten ziyade yaşam biçimi olarak görmek gerekir. Çocukları sevmeyen birinin çocuk gelişimi bölümünde olması gibi olumsuzluklar yaşanmamalıdır. Bu nedenle bölüme gelmeden önce bilgi sahibi olunmalı ve iyi bir araştırma yapılmalıdır.

Okul öncesi grubunun aldığı eğitim öğretici nitelik taşır. Bu nedenle çocuk gelişimindeki bir kişinin işinin çocukları sabahtan akşama kadar oyalamak olmadığını idrak etmesi gerekir. Amacı çocuklara gün içinde eğitici öğretici ve eğlenceli aktiviteler yaptırmak olmalıdır. Bu aktiviteler sayesinde kazanımlar ortaya çıkmalıdır.

Çocuk Gelişimi bölümünün en zor ve en özen gerektiren tarafı haftalık program hazırlamaktır. Program her meslekte önemli olduğu gibi çocuk gelişiminde de aşırı önem arz eder. En az bir hafta öncesinden plan yapılması ve aktivite programlanması gerekir. Çocuklara verilmesi gereken kavramlar ve kazanımlar belirlenmelidir. Önceden belirlendiği taktirde çocuklara daha farklı ve daha çok kazanımlar verilebilir. Program yapmak hem çocukların gelişimini kolaylaştırırken hem de öğretmenin işini düzene koyar. Sorumluluk bilincini güçlendirir. Bu bilinç ve idealist eğiticiliğe sahip çocuk gelişimi uzmanı hem çocuklara iyi bir örnek hem de topluma faydalı bir birey konumuna ulaşır.

Çocuk Gelişimi bölümü tercih edilmeden önce bu sorumluluklar dikkate alınmalı ve bölümün istenerek okunmasına özen gösterilmelidir.