Üniversite kapılarının kendilerine açılması her öğrencinin hayalidir. En zor kısmı ise kişinin hangi bölüme yöneleceğidir. Kendi ilgi alanlarına ve yeteneklerine göre doğru seçimi yaparak öğrenciler bu zorlu kısma kolaylık sağlayabilir. Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri bölümü de son yıllarda sıkça duyulan bölümlerden biri haline geldi. Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri bölümünü kazanmak için neler yapılmalı niye tercih etmeli?


Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkiler Bölümü hemen hemen her üniversitenin bölümleri arasında bulunuyor. Bu bölümü kazanabilmek için aranan şartlar arasında ilk olarak puan türü gelir. İlk adım olarak YGS (Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı) sınavını başarıyla geçen öğrenciler ikinci ve son adım olan LYS (Lisans Yerleştirme Sınavı) sınavlarına tâbi tutulurlar. LYS sınavının dokuz puan türünden biri olan TM-1 puanı üzerinden seçim yapan adaylar tercih edebilirler. TM-1 puan türünün kendi içindeki ders ağırlıkları %25 Matematik ve %18 Türk Dili ve Edebiyatıdır.

Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümünü isteyen üniversite adayı öğrencileri bu puan türünden netlerinin yüksek olmasına dikkat etmelidir. Her üniversitenin puanları farklı olsa da ortalama bir puan aralığı mevcuttur. Yaklaşık olarak en düşük 230 en yüksek 375 puan aralığı arasındadır. Fakat puanlar her yıl farklılık gösterdiğinden dolayı başarı sıralamalarını dikkate almak daha güvenli bir karar olacaktır. Bu bölümün başarı sıralamaları ise Türkiye genelinde en düşük 378.000 en yüksek 79.300’cü kişi olmaktır.

Bu bölümden mezun olan öğrenciler Çalışma Ekonomisti unvanıyla mezun olurlar. Eğer ekonomiye sosyolojiye sosyal güvenlik ve iş hukuku vb. gibi alanlara ilgi duyuyorsanız doğru bölümü tercih etmiş olacaksınız. Her gün sistematik bir şekilde kendinize hedef belirleyerek soru çözümleri yapabilirsiniz. Konu tekrarlarıyla öğrendiklerinizi pekiştirebilirsiniz. Hafta da en az bir ya da iki deneme sınavıyla eksikliklerinizi ölçüp en kısa zamanda bu eksikleri öğretmenleriniz yardımı ile giderebilirsiniz. Bazı kurum ve kuruluşların yaptığı Türkiye geneli sınavlara katılarak kendinize ön bir üniversite sınavı deneyimi yaşatıp Türkiye çapında sıralamanızı görebilir ona göre bir çalışma stratejisi geliştirebilirsiniz.

Sistemli ve düzenli çalışarak bu bölümü kolaylıkla kazanabilir 4 yıl sonunda da çalışma ekonomisti olarak mezun olabilirsiniz.