Üniversitelerin Edebiyat fakülteleri içerisinde yer alan Halkbilim halkla ilgili birçok kültürel sosyal ekonomik ve tarihsel unsuru inceleyen bir bölüm olarak eğitim vermektedir. Halkbilim bölümü halk müziği halk edebiyatı folklor ve kültürel farklılıklar gibi konular üzerinde yoğunlaşır.
Sosyal ve beşeri disipinler içerisinde değerlendirilen ve kendine özgü araştırma yöntemleri ile toplumun temelini oluşturan kültürel değerleri inceleyen Halkbilim bölümü ülkemizde maalesef gerekli ilgiyi ve değeri görememektedir. Halbilim bölümükendi araştırma yöntemleri içerisinde yukarıda belirtilen konular dışında el sanatları ve halk bilgisi gibi bilgilerle de etkileşim halindedir.
Türk kültürünün geleneksel oluşum sürecini inceleyen ve bu kültürlerin hangi unsurlardan etkilendiğini inceleyen Halkbilim bölümü uluslararası folklor çalışmalarını temel alarak öğrencilerine eğitim verir. İlk olarak ''Folklor nedir?'' sorusuyla yola çıkan Halkbilimciler bu teorik bilgileri Türk kültürüne gelenek ve göreneklerine göre uygular.
Halkbilimi Türk kültürünün sözlü ve yazılı geleneklerini inceleyerek destan ve çeşitli edebi metinler üzerinde inceleme yapar. Bu metinlerin temelini ve oluşumunu değerlendiren Halkbilimi kültürün devam etmesi ve bilinmeyen yönlerin keşfedilmesi için çalışmalarına devam eder.
Halkbilim bölümü inceleme yöntemleri içerisinde geleneksel gösteri sanatlarını toplumsal ritüelleri doğa ve evrene göre düzenlenen uygulamaları el sanatlarının oluşumunu ve beslendiği temaları eğitim süresi içerisinde öğrencilerine gösterir.
Bir milletin en önemli varoluşsal nedeni olan kültür halk ile birlikte gelişip devam etmektedir. Bu nedenle kültürel mirasların kökeni ve devamı çok iyi bir şekilde incelenmelidir. Halkbilim bölümü bu konuda gerekli çalışmaları yapacak çalışanları yetiştirmeyi amaçlar. Halkbilimi mezunları folklorik alanlarda akademik çalışmalarda bulunarak kültürel araştırmalara katkıda bulunur.
Halkbilim bölümü içerisinde ağız çalışmaları yöresel kültür özellikleri ve kültürler arasındaki farklılıklar gibi incelemeler ve araştırma konuları yer alır. Türkiye'de çok yaygın bir bölüm olmayan Halkbilim bölümü ilk olarak Gazi Üniversitesi'nde kurulmuştur.
Halkbilim bölümü öğrencilerine 4 yıllık bir eğitim sunmaktadır. Bununla birlikte Gazi Üniversitesi başta olmak üzere Halkbilim bölümleri anabilim dalı haline getirilmiştir. Bu sayede bu bölümler akademisyen yetiştirebilmektedir.