Peyzaj Mimarlığı çevredeki doğal ve kültürel kaynakları insanlığa en yararlı olacak şekilde konforlu sağlıklı güvenli ve estetik olarak tasarlayan ve hayata geçiren kişiler yetiştiren lisans bölümüdür. Bölüm çalışmalarını yaparken dikkat ettiği nokta biyoçeşitliliği korumaktır. Eğitim programı mimarlık ekoloji tasarım alanlarını kapsar.

1985 yılında İstanbul Üniversitesinde eğitim vermeye başlayan peyzaj mimarlığı günümüzde İstanbul Teknik Üniversitesi Ankara Üniversitesi Ege Üniversitesi Akdeniz Üniversitesi Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Karadeniz Teknik Üniversitesi Adnan Menderes Üniversitesi Süleyman Demirel Üniversitesi Çukurova Üniversitesi Namık Kemal Üniversitesi başta olmak üzere toplam 27 üniversitede eğitim verir.
Bölüm Nasıl Kazanılır?

Dört yıllık lisans eğitimini almaya hak kazanmak için ÖSYM'nin iki aşamadan oluşan sınav programında başarılı olmak gerekir. İlk olarak YGS (Yüksek Öğrenime Geçiş Sınavı)'de baraj puanı geçilmelidir. Bu sınavdan başarılı olduktan sonra LYS (Lisans Yerleştirme Sınavı)'ye girmeye hak kazanan adaylar bu sınavda MF-4 puan türünde üniversitelerin istediği kadar başarılı olmak zorundadır.

Hedeflenilen üniversiteye göre elde edilmesi gereken puan değişir. 2014-2015 yıllarına göre taban puanı 38611088 ve tavan puanı 42217533 olmak üzere İstanbul Teknik Üniversitesi üniversiteler içerisinde en yüksek puan ile bölüme öğrenci kabul etmektedir.
Alınan Dersler

Dört yıllık lisans programında görülen derslerden bazıları:
Birinci yıl alınan dersler: Atatürk İlke ve İnkılâpları Tarihi İngilizce matematik botanik perspektif ve maket tekniği peyzaj mimarlığına giriş Türk dili temel tasarım çizim grafik anlatım teknikleri mimarlık bilgisi peyzaj mimarlığında eskiz ve sunum teknikleri temel toprak bilgisidir.
İkinci yıl alınan dersler: Bitki materyali fotoğrafcılık peyzaj ekolojisi ilkçağ ve ortaçağ mimarlığı peyzaj yapıları bitki üretim yetiştirme ve plantasyon teknikleri bina kentsel çevre ilişkisi davranış psikolojisi bilgisayar ölçme bilgisi ve rölöve kent mobilyaları donatı tasarımıdır.

Üçüncü yıl alınan dersler: Bitki materyali II Türk mimarlık tarihi kentsel peyzaj planlama doğa koruma ve milli parklarpeyzajda restorasyon ve rölöve harita okuma ve plan gösterim teknikleri istatistik çevre sorunları ve sürdürebilirlik bahçe ve peyzaj sanat tarihi yapı bilgisi kırsal peyzaj planlama su ve toprak korumada yer örtücü bitkiler bilgisayar destekli tasarımbitki kompozisyonu bitki beslenmesi ve korumadır.
Dördüncü yıl alınan dersler: Çevre ve imar hukuku peyjaz analiz ve değerlendirme uzaktan algılama peyzaj mimarlığında sulama peyzaj yönetimi ve organizasyon çatı ve teras bahçeleri peyzaj uygulama teknikleri çevresel etki değerlendirmesiaydınlatma tekniği karayolları peyzaj planlaması şehir ve bölge planlama turizm ve rekreasyon planlama özel nitelikli bitkilendirme yeşil altyapılar iç mekan bitkilendirme tasarımı ekonomi yaya mekanlar hidroloji çevre kirliliği- bitki kullanım ilişkileridir.
Alınan dersler üniversitelere göre değişim gösterebilir.
Çalışma Alanları
Çevresel etki değerlendirmesi
Peyzaj yönetimi
Süs bitkileri yetiştiriciliği ve pazarlaması
Çevre planlama ve tasarım
Üniversiteler
Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı
Kültür Bakanlığı
Devlet Planlama Teşkilatı
Çevre Bakanlığı
Karayolları Genel Müdürlüğü
Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı
Orman Bakanlığı
Devlet Su İşleri
Belediyeler
Aranan Nitelikler

Bölümü tercih edecek adaylarda bazı özellikler aranır. Bunlar:
Biyoloji dersini sevmeli ve başarılı olmalılar
Doğayı sevmeliler
Estetik bir bakış açısına sahip olmalılar
Şekil ve uzay ayrımı yapabilmeliler
Yaratıcı ve sanat kültür olaylarına duyarlı olmalılar
Yeniliklere açık ve değişikliklere duyarlı davranabilmeliler.