Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın davetlisi olarak bugün akşam saatlerinde Ankara Esenboğa Havalimanı'na indi. Cumhuriyet Erdoğan, Rusyan liderini Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda karşıladı. İki lider görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

IKBY'nin bağımsızlık referandumuyla yanlış yaptığını bir kez daha belirten Erdoğan, "Kısa vadeli çıkarlar uğruna hiç kimsenin bölgemizi ateşe atmaya, gerilimi tırmandırmaya hakkı yoktur." dedi. Putin ile bölgesel meseleleri masaya yatırdıklarını söyleyen Erdoğan, "Gerek Irak'ın gerekse Suriye'nin toprak bütünlüğü konusunda hemfikiriz" ifadelerini kullandı. Rusya Devlet Başkanı Putin de Suriye'de çatışmasızlık bölgeleri oluşturulmasının zor olduğunu ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın girişimleri ve iradesiyle önemli bir başarıya imza attıklarını belirtti ve çatışmasızlığın Cenevre sürecine katkı sağladığını vurguladı.





Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin ikili ve heyetler arası görüşmelerin ardından kameraların karşısına geçti ve ortak basın toplantısı düzenledi.


"İşbirliğini sürdürme kararlılığımızı teyit ettik"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptığı ortak basın toplantısında, "Son dönemde maalesef bölgemiz çok daha kırılgan hale geliyor. Referandumun Irak Anayasası ve uluslararası hukuk bakımından hiçbir meşruiyeti yoktur. Maalesef bölgesel yönetim, tüm dostça ikazlara rağmen referandumu düzenlemekle çok büyük bir yanlış yapmıştır. Her zaman ifade ettiğimiz gibi kişisel, kısa vadeli çıkarlar uğruna hiç kimsenin bölgemizi ateşe atmaya, gerilimi tırmandırmaya hakkı yoktur." dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye ve Rusya olarak, Suriye ihtilafının siyasi yoldan çözümüne yönelik ortak irade ve yakın işbirliğimizi sürdürme konusundaki kararlılığımızı bir kez daha teyit ettik." diye konuştu.
Putin'le Irak ve Suriye dahil bölgesel konuları mütalaa ettiklerini belirten Erdoğan, "Gerek Irak'ın gerekse Suriye'nin toprak bütünlüğü konusunda hemfikiriz." dedi.

"Erdoğan'ın girişimleri ve iradesiyle önemli bir başarıya imza attık"

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığı ortak basın toplantısında, Suriye'de çatışmasızlık bölgeleri oluşturulmasının Cenevre sürecine önemli ivme kazandırdığını söyledi.
Putin, Suriye'de çatışmasızlık bölgeleri oluşturulmasının zor olduğunu ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın girişimleri ve iradesiyle önemli bir başarıya imza attıklarını belirtti.

"Ticaret hacmi önemli artış kaydetti"

Görüşmede ikili ticari ilişkileri de ele aldıklarını söyleyen Putin, geçen yılki düşüşün ardından bu yıl içinde ticaret hacminin önemli artış kaydettiğini vurguladı.
Bu yıl Rusya'dan Türkiye'ye gelen turist sayısının 11 kat artarak 2,5 milyona ulaştığı bilgisini veren Putin, bu gelişmelerin Erdoğan ile Moskova'da mart ayında vardıkları mutabakatlar sayesinde mümkün olduğunu vurguladı.

"Türk Akımı'nda çalışmalar zamana göre ilerliyor"






Vladimir Putin, şöyle devam etti:
"Özellikle enerji alanında Türk Akımı Doğalgaz Boru Hattı ve Akkuyu Nükleer Santrali projelerini değerlendirdik. Haziran ayında Sayın Erdoğan ile Türk Akımı Doğalgaz Boru Hattı'nın deniz kısmına start verdik. Bu proje ile ilgili bütün çalışmalar zamanında ve programa göre ilerlemektedir. Akkuyu Nükleer Santrali'nin ilk ünitesini daha kısa süre içinde inşa edip devreye sokmak için çalışma yapıyoruz. Bu, Türk ortaklarımızla yapacağımız koordineli çalışmalarla mümkün kılınacaktır."
Ticari ve yatırım ilişkilerinin önündeki engellerin kaldırılması için çalışmaya devam edileceğine dikkati çeken Putin, ilgili bakanlıklar ve kurumlar arasındaki koordineli çalışmalar sayesinde özellikle tarım alanında neredeyse bütün kısıtlamaların kaldırıldığını kaydetti. Putin, "Bu senenin ilk yarısında Türkiye'den Rusya'ya tarım ihracatı yüzde 58,7 artmıştır." ifadesini kullandı.

Peki bu akşam gerçekleşen zirve hem bölgesel gelişmeleri hem de ikili ilişkileri nasıl şekillendirecek?

Konuyu Sputnik'e değerlendiren Enerji Piyasaları ve Politikaları Enstitüsü Başkanı Dr. Volkan Özdemir'e göre görüşme, iki ülkenin ilişkilerini ileri taşıması için çok önemli bir fırsat:
"Kasım 2015'teki jet krizinden önceki dönemde, yani Sovyetler Birliği'nin yıkıldığı dönemden bugüne kadar, Türkiye ve Rusya'nın ikili ilişkileri ‘zirvede' görülüyordu. Ancak ticari ilişkilerdeki zirve, ilişkilerde zirvede olunduğunu anlamına gelmiyor. Geçen sene Ağustos'la başlayan dönemde iki ülke arasında başta Suriye olmak üzere ortak siyasi ve askeri ilişkiler gelişmeye başladı. Bu tarih itibarıyla, siyasi ve askeri alanlarda çok ciddi bir anlaşma potansiyelinin temeli atıldı. Bunun Suriye'de çok ciddi yansımaları oldu. S-400 alımı da, Türkiye, Rusya, İran, Suriye ve Irak, bölgesel konularda önemli ölçüde mutabakatı da bunun sonucu. Kritik bir noktaya geldik. Önceden ticaret ön plandaydı, şimdiyse askeri ve politik konulardaki iş birliği."

Astana toplantısında İdlib’de kurulacak çatışmasızlık bölgesi üzerinde Türkiye, İran ve Rusya mutabakata varmıştı.
Rusya ve Türkiye, Suriye'deki iç savaşa BM liderliğindeki Cenevre barış görüşmelerini baypas eden Astana'daki müzakereler çerçevesinde çözüm arıyor.
Moskova, Ankara ve Tahran'ın arabuluculuğunda yürütülen görüşmelerde son olarak İdlib gibi IŞİD'den kaçan çok sayıda sivilin sığındığı dört noktada çatışmasızlık bölgeleri ilan edilmesi sağlandı.

'En önemli başlık Suriye'





Moskova merkezli düşünce kuruluşu Valdai Tartışma Kulübü'nün Direktörü Andrey Bystritskiy, masadaki en önemli başlığın Suriye'nin geleceği olacağı görüşünde.
Deutsche Welle'ye konuşan Bystritskiy "Bence şu an kilit öneme sahip olan konu Suriye, çünkü artık savaşta sona yaklaşıldı. Şimdi çözümü konuşmamız gerekiyor. Suriye'de barışın geri getirilmesi için yürütülecek süreç çok önemli, hatta bu süreç Kürt sorununa çözüm de getirebilir" diyor.
Gazeteci Hakan Aksay ise Suriye konusunun uzun bir süredir Türk-Rus ilişkilerinin merkezinde olduğuna dikkat çekiyor, "İdlib'e yönelik, Afrin'e yönelik yeni adımlar olabilir mi? Astana sürecinde yeni bir adım atılması gündeme gelebilir mi? Putin-Erdoğan görüşmesinde bu konunun gündeme geleceğinden kuşkum yok" diyor.