Histereskopi Nasıl Yapılır ?
Operatif histereskopinin uzmanlık alanamızdaki etkileri oldukça radikal olmuştur.Daha önceleri rahim içi septumların kesilmesi.myomlar,yapışıklıklar gibi lezyonların tedavisinde karın açma ameliyatı yada rahim delme ameliyatları ile işlemler yapılırken bu konularda yeni gelişmelerle histeroskopi ön plana çıkmıştır. Şekil 1 1896 yılında Clado tarafından yapılan ilk histereskopi muayenesini göstermektedir.

Histereskopi tüm bu işlemleri basitleştirmiş ve morbiditelerini belirgin olarak azaltmıştır.Anormal rahim kanamalarında medikal tedaviye dirençli durumlarda endometrial kesme ve yakma ile rahim alma ameliyatlarına alternatif bir tedavi olarak öne çıkmıştır.

Histereskop 1980 lere kadar ofis kullanımı konusunda pratik bir yaklaşımı olmamıştır.Dıs çapı 5mm den küçük çaplı histeroskopların yapılması ile uterin incelemenin ve endometrial biopsinin ofis şartlarında daha kolay yapılabilmesini sağlamıştır. Resim 2: Histereskopinin yapılmasının resmidir.



Ofiste histereskopik panoromik değerlendirme yapmak için uterin kavitenin neden incelendiği ,panoromik histereskopi prensipleri ve kullanımdaki tekniklerin iyi bilinmesi gereklidir. Resim 3:Rezektoskop ile uterus içindeki bir oluşumun alınmasını göstermektedir.
Hasta seçimi iyi yapılmalı
Tam bir tibbi öykü
Vaginal smear mutlak yapılmalı
Gebelik testi
Fiziki muayene bulguları
Ofis Histereskopisinin Kontraendikasyonları
Gebelik
Uterin ve servikal enfenksiyonlar
Yoğun uterin kanama
Histereskop İçin endikasyonlar
Bilinen servikal malignite Pre veya Postmenapozal anormal uterin kanamanın değerlendirilmesi
Kaybolan spiral yada yabancı cisimlerin çıkartılması
Semtomatik uterus septumunun ayrılması veya tanısı
Hormonal tedaviye cevap vermiyen kanamalarda endometrial koterizasyon
IVF öncesi
Yumurtalık yollarının tıkanmasında kanal açmak amacıyla
Aile planlaması amacıyla