Ameliyat sonrası enfeksiyon, Cerrahi olarak hastalıklı dokunun vücuttan kesilip alınması işlemidir, hasta ayakta tutularak veya hasta yatar pozisyonda ameliyat yapılabilir. Lokal anestezi veya genel anestezi diye yapılmaktadır. Genellikle ağır hastalıklı durumlarda, yaralanmalarda ameliyata gidilmektedir.

Ameliyat sonrası enfeksiyonlar, Ameliyat sonrası bazı nedenlere bağlı olarak vücudun herhangi bir yerinde veya yaralı gölge çevresinde enfeksiyonlar görülebilmektedir. Genellikle ameliyatlar sonrası bakımlar oluşabilecek herhangi bir enfeksiyonu önlemek amaçlıdır. Ne kadar da kontrol altında tutulmaya çalışılsa da bazen yeterli olunamayabilir. Çoğunlukla küçük operasyonlarda enfeksiyon riski daha fazladır. Hastalar oluşan enfeksiyonların iyileşme mi yoksa enfeksiyon mu olduğunu çoğu zaman ayırt edemeyebilirler. Bu nedenle ameliyat olan kişilerin bir an önce doktorlarına başvurmalarında fayda vardır. Ameliyat sonrası oluşan enfeksiyonların erken teşhisi sizi oluşabilecek herhangi bir diğer hastalıktan koruması için çok önemlidir.


Belirtileri, Baş ağrısı, Ameliyat sonrası sık sık karşılaşılan bir enfeksiyon çeşididir. Yaralı bölge çevresinde ve başta ağrı çok şiddetli olarak beliriyorsa büyük ihtimalle bir enfeksiyon oluşmuş olabilir, hemen bir hekime başvurmanızda fayda vardır. Yaralı bölgede, fazla şişlik, kızarıklık varsa büyük ihtimalle bir enfeksiyon oluşmuş olabilir. Ameliyat sonrası vücutta irin oluşabilmektedir, bu oldukça ciddi bir enfeksiyon çeşididir. Kesilen yer herhangi bir neden ile zarar görür ise irin oluşmaya başlar, kalın yeşilimsi ve sarı renkli akıntı görebilirsiniz, böyle bir durum ile karşılaşırsanız acilen bir hekime başvurunuz. Ayrıca ameliyat sonrası vücutta ateş belirtileri de olabilmektedir. Eğer ki ateşiniz normal düzeyde ise telaş yapmanıza gerek yoktur, fakat ateşiniz 38 derecenin üzerinde ise ciddiye almanız gerekebilir, ateş ile beraber vücut da kırgınlık ve halsizlik belirir, enfeksiyon belirtisi olabilir.

Diğer bir enfeksiyon şekli ise ameliyat sonrası ameliyatlı bölgede sıcaklık hissinin oluşmasıdır, ameliyatlı bölgede enfeksiyon ile bir savaş vardır. Bu arada kabızlık, ishal, kanlı kusma veya kansız kusma şekilleri, iştah kapalılığı, dışkıda renk değişikliği de ameliyat sonrası enfeksiyon belirtileri arasında yer almaktadır.


Ameliyat sonrası enfeksiyon çeşitleri ameliyat yapılan bölgeye veya ameliyat şekline göre değişebilmektedir. Ayrıca daha önceden herhangi bir hastalığınız varsa enfeksiyon riskini de arttırmaktadır. Sigara kullanıyorsanız ameliyat sonrası enfeksiyon riskiniz daha da artabilmektedir. Ameliyat sırasında veya ameliyatına risk olabilecek durumlarda vardır,

  • İki saatten fazla süren ameliyatlar.
  • Başka hastalıkların olması
  • Şişman olmak
  • Yaşlı ve yetişkin olmak
  • Sigara içme
  • Kanser vakalarında
  • Diyabet hastası olmak
  • Karın ameliyatlarında
  • Acil ameliyatlarda enfeksiyon riski daha da artmaktadır.

Ameliyat sonrası enfeksiyonlar nasıl önlenir, Ameliyattan önce sigarayı bırakmak enfeksiyon kapma riskinizi azaltacaktır, Herhangi bir hastalığınız varsa bunu ameliyat ekibine söylemek. Ameliyat sonrası odanıza giren doktorların veya yakınlarınızın ellerini yıkadığından emin olun. Ameliyat sonrası doktorunuzun talimatlarını dikkatlice takip edin ve uygulayın. Beslenmenize dikkat edin. Ameliyat sonrasında hemen hareket etmemeye çalışın, belli bir müddet dinlenmeniz de yarar vardır. Vitamin ve protein alımına çok dikkat edin. Herhangi bir ateş, kızarıklık, şişme vakalarında doktorunuza başvurun.