Kulak Enfeksiyonu, Kulağın herhangi bir bölümünün enfeksiyona maruz kalmasıdır, dış kulak enfeksiyonu, iç kulak enfeksiyonu, orta kulak enfeksiyonu, olarak 3 gruba ayrılmaktadırlar. Batma, akıntı, ağrı, kaşıntı kulak da enfeksiyon belirtilerinin öncüleridir.

Dış kulak yolu enfeksiyonu, Dış kulak enfeksiyonu tıkanmaya bağlı olarak işitme kayıplarının oluşması, kulak kepçesinin hareket ettirildiği takdirde ağrılar gözlemlenmesi, dış kulak enfeksiyonuna daha çok rutubetli ortamlarda olan insanlarda, havuzlarda veya deniz sularında sık sık yüzen insanlarda görülmektedir. Dış kulak yolu enfeksiyonuna en çok hastanın kendisi neden olmaktadır, kulağı temizlemek suretiyle, kurulamak suretiyle, kaşımak suretiyle sürekli cisimler sokmak kesinlikle yanlıştır. Kulaklarımız kendisini temizleme yetisine sahiptirler.


Dış kulağa herhangi bir cisim kaçtığında, kulağınıza herhangi bir cisim hızla temas ettiğinde hemen doktora başvurmanızda fayda vardır. Yine kulağınızda aşırı kaşıntı, gıdıklanma, basınç yoğunluğu hissedilir derecede artmış ise yine hekiminize başvurmanız önem teşkil etmektedir. Eğer ki tedavi olmayı geciktirirseniz, dış kulak yolu enfeksiyonuna bağlı olarak işitme kaybı yaşamanız çok erkendir.


Orta kulak enfeksiyonu, Orta kulak enfeksiyonu kanser, AIDS gibi can alıcı olmasa da insanlar üzerinde maddi ve manevi olarak çok büyük etkilere sahip olmaktadır. İşitme kaybıyla başlar, sosyal yaşantının durması, uzun süreli sakatlıklara kadar neden olmaktadır. Belirtileri dış kulak enfeksiyonu ile hemen hemen aynıdır.


Orta kulak iltihapları, Özellikle çocuklarda görülen, hemen hemen her çocuk da rastlayabildiğimiz bir hastalıktır. Orta kulak iltihabı ateş ve işitme kaybı olarak belirir.

Genellikle sonbahar ve kış aylarında görülmektedir. Nezle olan kişilerde burun tıkanıklığı ile hapşırma ve öksürme sırasında mikroplar orta kulağa hızlı bir şekilde girerler. Diğer bir orta kulak iltihabı ise kulağın en iyi şekilde çalışarak östaki borularının tam çalışmaması ile kulak zarı ve orta kulak arasında sıvı birikmesi ile olur. Hemen fark edilmeyen bu iltihaplanma işitme kaybına neden olabilmektedir. Özellikle çocuklarda geniz eti olması halinde burun tıkanıklığı ile uyurken ağızdan nefes almaları ile görülür, hemen bir hekime başvurulmalıdır. Diğer bir orta kulak iltihabı da kulak zarında oluşan delikten sürekli akıntıların oluşması ile oluşur, genellikle işitme kaybı ile sonlanır. Hastalık sürekli kokulu olarak akıntı yapar ve beyinde şişlik yaparak ölümcül dahi olabilmektedir, acil tedavi gerektirebilir.


İç kulak enfeksiyonu, İse genellikle işitme kaybı olarak görülen, baş dönmesi, çınlamalar, dengesizlik ile belirirler. İç kulak enfeksiyonlarında acilen doktora başvurulmalıdır. Kulak ağrısına hekimler öncelikli olarak bakmak zorundadırlar. Tedavilere yanıt alamazsanız, ağrılarınız devam ederse işitme kayıplarınız belirginleşirse, kulak burun boğaz hekimine başvurmanız hayatınızı kurtarıcı nitelikte bile olabilir.


Üzerinde durup zamanında tedavi edilirse bu hastalıklar aslında kolay tedavi edile hastalıklardır. Çocuklarda 0-5 yaş arasında dikkat edilmez geçiştirilir ise işitme kayıplarına kadar varabilir, çocuklarınızın gelişimini durdurabilir. Çocuğunuzun sosyal yaşantısını, gelişmesini, öğrenmede geride kalmasına neden olabilir. Herhangi bir kulak ağrısında hatta düzenli olarak kulak kontrolleri yaptırmanızda yarar vardır.