DEPREMDEN ÖNCETopraklarının %92 si deprem kuşağında olan Türkiye’de bir depreme karşı her zaman bilinçli ve hazırlıklı olmak gerekiyor. Türkiye Deprem Vakfı’ndan derlenen bilgilere göre depremde hayatta kalmanın altın kuralları :
• Öncelikle yaşadığınız yerleşim biriminin deprem tehlikesi hakkında doğru bilgileri ilgililerden öğrenin

• Aile bireyleri arasında olağanüstü bir durumda nasıl davranacağınızı konuşun, bir “ev deprem planı” yapın

• Evinizin elektrik, gaz, su şebekelerini kapatabilmek için ana şalter ve vanaların yerlerini va nasıl kapatılacağını öğrenin

• Kitaplık, yüksek mobilya gibi kolay devrilebilir eşyalar ile ağır eşyaları duvara veya bir döşemeye sıkıca bağlayın

• Su ısıtıcılarını duvara iyi monte ettirin

• Mutfak dolapları gibi kırılacak eşyaların içinde bulunduğu dolaplara sağlam kilitler takın

• İlk Yardım öğrenin

• Olağanüstü durumlarda hemen kullanavbileceğiniz el feneri, radyo ve yedek pilleri, ilk yardım çantası ve gerekli ilaçlarınızı, iş eldivenini önceden bir çantaya koyup kolayca ulaşabileceğiniz bir yere koyunuz.

• Ailenin bağlantı kurabileceği şehir dışında birilerini belirleyin

• Evde olmadığınız zaman eve gözcülük edebilecekleri bir sistem oluşturun

• Depremin gece meydana gelebileceğini düşünerek, yatağınızı pencerenin önünden ve yukarıdan eşyaların dökülebileceği yerden uzak tutun

• Binadan acil çıkış yolları üzerinde eşya bulundurmayın

• Binanın su, doğalgaz vanaları ve elektrik panellerin bulunduğu krokileri görülebilecek yerlere asın.
A.DEPREM ÖNCESİ YAPILMASI GEREKENLER
• Deprem esnasında düşünecek zamanınız olmayacak! Önceden plan yapın! Önceden tatbikat yapın!

• “Benim başıma gelmez” düşüncesinden vazgeçin.

• Hazırlıkları ertelemeyin.

• Depremde meydana gelebilecek yaralanmalar için gerekli önlemleri uygulayın. (Cam kırılmasına karşı film kaplanması, düşebilecek mobilyaları sabitleme veya yer değiştirme, dekorasyon değişikliği..vs)

• Yattığınız yerin yakınında fener, ayakkabı ve su bulundurun

• Deprem sonrasında, yaşamı kolaylaştırmak için afet çantası hazırlayın.

• Yakınlarınızla iletişim kurmak ve buluşmak için başka şehirlerdeki akrabalarınız aracılığıyla haberleşme planı yapın.

• Evde ve işyerinde uygun yerlerde fener, ışıldak, yangın tüpü, ilkyardım çantası bulundurun.
B.DEPREM ESNASINDA YAPILMASI GEREKENLER?
YAPIN:

• Sakin kalın,

• Etrafınızda bulunan kişileri uyarın. (Panik bir ses tonu kullanmayın)

• Bulunduğunuz yeri sallantı duruncaya kadar değiştirmeyin

• Cenin pozisyonu alın.(CENİN POZİSYONU: Baş, Boyun ve İç organları korumak ve yukarıdan gelebilecek tehlikeleri gözlemlemek için yan yatarak dizlerin karına çekilmiş olduğu korunma pozisyonudur.)

YAPMAYIN:• Paniğe kapılmayın. Donakalmayın.

• Pencerelerden atlamayın

• Diğer kişileri uyarırken çığlık atmayın. Korku durumunu diğer kişilere bulaştırmayın.

• Koşmayın ve dışarı kaçmaya çalışmayın.

• Merdivenleri kullanmayın.

• Asansörleri kullanmayın.

• Elektrik düğmelerini, çakmak, mum, kibrit kullanmayın.

• Balkonlara çıkmayın.

İnsan topluluklarının bulunduğu mekanlarda iseniz, içgüdüsel davranışlara kapılarak panik halinde hareket etmeyin.
C.DEPREM SONRASINDA YAPILMASI GEREKENLER
• Sakin olun – Panik yapmayın. Kendinizi ve yakınlarınızı tehlikeye atmayın.

• Kendi durumunuzu kontrol edin. Ellerinizle vücudunuzdaki yaralanmaları kontrol edin.

• Ayakkabılarınızı giyin.

• Yakınlarınızı kontrol edin. Ağır yaralı kişileri yerinden kıpırdatmayın.

• Artçıl depremlere karşı Dikkatli ve İvedi olarak binayı terk edin.
D.ENKAZ ALTINDA YAPILMASI GEREKENLER
• Rasgele Bağırmayın. Enkaz haline gelmiş binalarda rasgele bağırıldığında toz, duman ve cüruflar solunum yolunu kapatırlar. Uzun süreli bağırmalar enerji kaybına ve ses kısılmasına neden olur.

• Rasgele hareket etmeyin. Güvenli bir çıkış görüyorsanız ve yaralı değilseniz hareket edin.

• Dışarı çıkamıyorsanız olduğunuz yerde kalın. Sakin ve sabırlı olun, paniğe kapılmayın. Aktif Dinlenme ve Aktif Uyku durumuna geçin.

• Dış Sesleri kontrol edin. Dışarıdan gelen sesleri dinlemeye ve cevap vermeye çalışın.

• Nefes alıp-verirken bir ritm tutturun.

• Paniği kontrol etmek için kendinize telkinler verin. Yaşam umudunuzu koruyacak hayaller kurun. Zihninizde olumsuz düşünceler yaratmayın. Sevdiğiniz imgeleri zihninizde canlandırın

• Enkazda, başka kişiler varsa onları da telkin edin.

• İlerleyen saatlerde beton bloklara vurarak dışarıya ses vermek için bir araç bulun.
Afet Çantası İçindekiler
No Malzeme Adı
1 Mevsimsel özelliklere uygun bir takım yedek kıyafet ve ayakkabı
2 2 gün yetecek su (kişi başına günlük 1,5 lt.)
3 2 gün yetecek az hacim tutan enerji verici gıdalar (bisküvi, gofret, konserve ton balığı, şekerleme vs.)
4 Hijyen paketi ( Sabun, dezenfektan jel (pürel), diş fırçası ve macunu, ıslak mendil, tuvalet kağıdı,…)
5 Önemli evrakların kopyaları ( Tapu, ruhsat, pasaport, kimlikler, banka hesap cüzdanları, sigorta poliçeleri…)
6 Sürekli kullanılan ilaçların yedekleri ve reçeteleri
7 Fener ve yedek pil
8 Pilli radyo ve yedek pil
9 Acil telefonlar ve yakınlarımızın telefon numaraları
10 Aile fotoğrafları
11 Kişisel ilkyardım çantası
İlkyardım Çantası İçindekiler
No Adet Malzeme Adı
1 1 adet Elastik Bandaj ( 8 cm.)
2 2 adet Gazlı Bez (30×80)
3 1 adet Sargı Bezi 5 cm ve 10 cm
4 1 adet Üçgen Sargı ve Çengelli İğne