Tıptaki adı “Trichodynia” olan, halk arasında “prenses hastalığı”, “kafa derisinin yanması sendromu” ya da “rapunzel hastalığı” olarak da adlandırılan saç nezlesi hastalığı, özellikle kadınların başına gelebilen bir sorundur. Çünkü bu tip saç problemleri uzun saçlarda daha net yaşanmaktadır.
Erkeklerle kıyaslandığında kadınların 3 kat daha fazla yaşadıkları bu saç problemi, esas olarak saç derisinde hassasiyetlerin başlaması, saç derisine dokunulduğunda acı hissedilmesi, saçların dökülmeye başlaması ve saç köklerinin kafa derisine iğne gibi batması gibi durumlarla kendini belli etmektedir.
Saç nezlesinin belirtileri nelerdir?
Bir kadının saç nezlesine yakalanıp yakalanmadığının en büyük belirtileri saç derisinde yanmalar yaşanması, saç derisinde aşırı derecede kaşıntıların yaşanması ya da saçların batma hissinden dolayı ağrı yaratması olarak gözlemlenmesidir. Saç nezlesinin yaşanmasına sebep olan başlıca etken, saçların çok sıkı bir şekilde kafa derisini gerdirecek vaziyette toplanmasıdır.
Kadınların çoğunlukla dikkat etmeden saçları sıkı sıkıya kafanın tepe kısmından toplaması, sıkı sıkıya at kuyruğu modelinde toplaması ya da ense bölgesinde sıkı bir şekilde topuz yapması saçların hep saç nezlesine yakalanmasına davetiye çıkarmaktadır. Saçların bu şekilde toplanması sonucunda saç derisi hava alamayacağı gibi saç kökleri de hava alamamaktır ve böylelikle saçın toplandığı bölgede deri hassasiyetiyle kök hassasiyeti meydana gelmektedir.
Saç derisi gerildiği için otomatikman bu bölgedeki saç kökleri de zorlanmaya başlar ve bu bir süre daha böyle devam ederse saç kökleri koparak dökülmeye başlar. Dökülmeler ilk zamanlar tel tel olsa da zaman geçtikçe bölgesel yoğun dökülmeler de meydana gelebilmektedir.
Bu saç toplama probleminden kaynaklanmasının yanında saç nezlesi, saçların yıkandıktan sonra yeterli seviyede kurutulmamasından kaynaklanmaktadır. Özellikle uzun ve gür yapıda saç biçimine sahip olan kadınların uğraştığı bu problemde, uzun saçların diplerinin banyodan sonra yeteri kadar kurutulmaması dahilinde normal şartlarda nasıl vücudumuz bu ihtimaller dahilinde nezle olabiliyorsa saçlarımız da aynı şekilde nezle olabilmektedir. Islak yapıdaki saçların kökleri rüzgardan dolayı da iyice yıpratıldığında, gücünü kaybederek bir süre sonra dökülmeye başlamaktadır.
Saç nezlesine sebep olan son seçenek ise saçlara her gün fön makinası gibi aletlerle uygulanan fön işlemi ya da her gün sürülen köpük ya da jöle gibi malzemelerdir. Saçlara yapılan fön işleminde saç köklerine sürekli olarak sıcak hava enjekte edilmesinden ötürü saç derisi zamanla kurumakta ve saç kökleri otomatikman bu durumdan zarar görmektedir.
Jöle gibi ürünlerin de her gün saçlara bol miktarda sürülmesi, direkt olarak saç derisinin devamlı surette soğuk yapıda kalmasına sebep olduğundan direkt olarak saç köklerinin de üşümesine ve zarar görmesine yol açmaktadır.
Saç nezlesinin tedavi yöntemleri nelerdir?
Saç nezlesine yakalandığını fark eden kişinin kendiliğinden geçebileceği düşüncesiyle saç derisine ve saç köklerine herhangi bir müdahalede bulunmaması ve gündelik alışkanlıklarına devam etmesi çok büyük yanlıştır.
Çünkü bu tip hastalıklarda hemen önlem alınmazsa hastalığın şiddeti artmakta ve hatta saç diplerinde yaralanma durumlarıyla birlikte çok yoğun saç dökülmeleri meydana gelebilmektedir. Bu durum bilimsel olarak liteatüre bir “hastalık” olarak geçmediğinden ötürü de üzerinde çok fazla araştırma yapılmamış, dolayısıyla farklı tedavi yöntemleri ya da ilaç tedavisi bulunmamaktadır.
Tedavi yöntemi olarak uygulanacak tek durum, problemleri ortaya çıkaran etkenlerin farkında olmak ve onlardan uzak durmaktır. Saç nezlesini önleyebilmek adına yapılması gerekenler kısaca şu şekildedir;
Saçlar daha gevşek yapıda toplanmalıdır, ihtiyaç duyulmadığı taktirde hiç toplanmamalıdır.
Banyo yaptıktan sonra saçlar mutlaka tamamen kurutulmalıdır. Kurutulma esnasında fön makinasından çok saç havlusundan yararlanılmalıdır.
Erkeklerin ve bayanların saçlarına köpük ya da jöle gibi ürünleri kullanmaktan kaçınmaları gerekmektedir. Bunun yerine daha doğal saç bakım ürünleriyle saçlarını şekillendirmeleri önerilmektedir.
Saç sağlığında bu tip durumlara dikkat etmenin haricinde yeme içme düzenine ve stres faktörüne de sıklıkla dikkat etmek gerekir. Eksik beslenmenin ve sürekli stres içerisinde olmanın saçları da etkilediğini hesaba katarsak, saç köklerinin ve saç derisinin hassaslaşmaması adına mümkün olduğunca saç sağlığına fayda sağlayacak ürünlerle beslenmeli ve stresi hayatınızdan uzat tutmanız gerekmektedir.