Yumurtalık Hormonları
FOLİKÜL hormonu diye bilinen Estrin ve korpus luteum hormonu olan Progestindir. Estrin salgısı yumurtalıklarda yumurtanın olgunlaşıp döllenecek hale gelmesini sağlar. Rahimin büyümesini, bezlerinin çoğalmasını temin eder. Ayrıca bas-nede de aynı değişiklikleri meydana getirir. Göğüsler büyür tuba kaslarında ritmik kasılmalar ve cinsi arzuda artma görülür.
İç salgının azlığında yumurta normal gelişimini tamamlayamayacağı için döllenecek hale gelemez, bu sebeple kısırlığa sebep olur.
Hormon sentetik olarak yapıldığı için adet bozukluklarında, her hangi bir sebeple, menopozdan gayri, herhangi bir sebeple âdet kesilmelerinde iç ve dış üreme organlarının iyi gelişmediği hallerde ve kadının adetten kesilme yaşında şikâyetlerini azaltmak için verilir.
Yumurta atıldıktan sonra folikül hormonu, korpus luteuma çevrilir. Eğer yumurta döllenmezse sarı cismin (korpus luteum) ömrü kısa olur, on gün sonra gerilemeğe başlar. Döllenme olursa, sarı cisim gebeliğin ortasına kadar büyümeğe devam eder, sonra büzülmeğe başlar, yedinci ayda kaybolur.
Bu iç salgı gebelik için şarttır, eğer tahrip olursa, düşük olur. Dördüncü aydan sonra eş (plasenta) aynı hormonu yapabildiği için bu devreden sonra lüzumlu değildir.
Korpus luteum hormonu rahim mukozasında döllenmiş yumurtanın yerleşmesin! hazırlayıcı değişiklikler yapar. Yumurta yerleştikten sonra anne eşi (Desi-dua) nın gelişimi için lâzımdır, meme bezlerinin gelişimini sağlar ve estrin ile yumurtlamayı kaldırır.
Adeti gecikmiş gebelikten şüphe eden bir kadının, gebe olup olmadığı Zondek reaksiyonu denilen bir deneyle ortaya çıkarılır. Bu gebe kadının idrarından her on iki saatte bir iki santimetre küp olmak üzere altı defa henüz olgunluğa erişmemiş farelere şırınga yapılır. Hayvanın folikülünde kanama ve yumurta çıkmaksızın lüteinleşme görülürse gebelik var demektir.