Acılı aşk şarkısı” anlamına gelen; Yoksul, dışlanmış kesimin bir parçası kabul edilen bachata’nın 26 maddeyle ne olduğu ve nasıl yapıldığı hakkında bilgi edinmek isteyenler…
Sizleri şöyle alalım:
Bachata Dominik Cumhuriyeti’ne özgü, müzik ve dans türü olarak bilinir
Romantik ve romantik olduğu kadar sıcak bir dans…
Gitarın ön planda olduğu; bas-gitar, bongo, maracas, guiro gibi çalgıların bulunduğu müzikler eşliğinde yapılır
İlk bachata parçaları 1961 yılında kaydedilirken, José Manuel Calderón ve Leonardo Paniagua bu kayıtların sahibiydi…
Ama bachatanın asıl başarısı 1991’de “Burbujas De Amor” adlı şarkının Hot 30’a girmesi ile başlar
Daha sonrasında 1999 Frank Reyes şarkıları ile bachata dansı yaygınlaşarak pistlerdeki yerini sağlama alır
Aslında bachata “acılı aşk şarkısı” anlamına geliyor
Bu yüzden yoksul, dışlanmış kültürün bir parçası kabul edildiği için insanların arasındaki duygusal bağın simgesi ve göstergesidir
İlk bachata dansçıları Luis Vargas ve Anthony Santar olarak bilinir
İzlemesi kadar yapması da zevk veren bir dans açıkçası…
Ders almaya başlamadan önce birkaç öneri ve bilgi iyi gelir diye düşündük: Başlayalım…
Temel hareketleri diğer Latin dansları ile benzerlik gösterse de kalça ve bel figürleri birbirinden ayrılır
Bachatada merengue, cuba bolero ve salsa dans figürlerine oldukça sık rastlanır
Öncesinde merengue ya da salsa gibi dansların öğrenilmesi bachatanın temel hareketlerinin anlaşılmasına yardımcı olacaktır
Çünkü özellikle salsa, bachatadan daha teknik içererek vücudu kontrole yoğunlaştırır
Salsada öğreneceğiz her hareket bachata stilinize katkı sağlar
Yapısı gereği özgüvenin dansı olduğu için bu işe tam karar verdikten sonra özgüveninizi kazanarak başlamalısınız
Unutulmamalıdır ki “dansı erkek yaptırır, kadın izlettirir”
Özellikle bayanlar için söylüyoruz bel bölgesine de etki eden bir dans türüdür
Bachata temel olarak 4/4’lük ritim üzerine yapılan bir dans türüdür. Bachata temel hareketi (basic) dört adımdan oluşur. Genellikle belli başlı figürlerden ziyade dört adım sağa dört adım sola şeklinde gerçekleşir. Bu dört adımlık hareketin üzerine genel figürler oturtulur. Dördüncü adımda kırarak kalça atılır. İlk üç adımı yürüyerek giderken, dördüncü adımı abartı bir şekilde atmanız hoş görünmeyecektir. Unutulmamalıdır ki teknik konuları hallettikten sonra asıl durum duygudur. Bilinen en ateşli danslardan birisi olması, duyguyu odak noktası tutmayı gerektirir. Dans ederken standart diklik seviyesi bozulmamalı, dans partnerleri ile adeta tek bir vücut olunmalıdır. Her harekette arzuyu, aşkı ve acıyı bir arada görmeniz mümkün olduğu gibi kadın ve erkeğin birbirine neredeyse düğümlendiğini de göreceksiniz. Bachatanın temelinde duygu aktarımı ve aşk yatar
Tabi ki burada yazı üzerinden herhangi bir dans dersi vermemiz mümkün değil ama…
Bachataya başlamanız adına ve tanımak isteyenler içindi bu listemiz…
Son tavsiye: “Dans ederken birçok vücut tanıyın” ama…
Öğrenme aşamasında bir kişiyi dans stili ve vücut hareketleri olarak çok iyi tanımaya çalışın
Bachata uzun bir eğitim süresi içermemekle beraber 1 ile 3 ay arasında temeli oturtup ilerlemeniz mümkündür
Ve sizleri güzel bir bachata performansıyla başbaşa bırakıyorum…