Çağımızın en tehlikeli hastalıklarından biri olan şeker hastalığı olanların, tüketmesinde yarar olan gıdaların yanında tüketmeleri zararlı olan ve şekeri yükselten gıdalar da mevcuttur. İşte, şeker hastalarının uzak durması gereken başlıca gıda maddeleri;

Bakla: Baklanın şekeri yükseltmesindeki etkisi yaklaşık yüzde 80 civarındadır. Diyabetlilerin bakla tüketmemeleri önemlidir.

Bal kabağı: Şekerin yükselmesindeki oranı yüzde 75 civarında olan bal kabağı, tüketilmemesi gereken besin maddelerinden biridir.

Karpuz: Karpuz da yüzde 75 gibi bir yükseltme etkisiyle diyabetli hastaların tüketmemesi gereken gıdalardan biridir.

Muz: Diyabet hastalarının tüketmesinde sakınca olan bir diğer besin de muzdur. Birçok faydasının yanında, muzun şekeri yükseltmekte ki etkisi de yüzde 60 civarlarındadır.

Patates: Şekeri yükselten bir diğer besin maddesi de patatestir. Şekeri olmayan kişilerin kullanmasında birçok faydası olan patatesin diyabetli hastalarda kullanılması önerilmemektedir.

Üzüm: Hafızayı kuvvetlendirici özelliğe sahip olan üzüm, şeker hastası olanların uzak durması gereken gıdalardan biridir. Tüm bunların dışında beyaz ekmek, asitli içecekler, meyve suları, pekmez ve pirinç gibi besinleri de tüketmemeleri tavsiye edilmektedir.