Sağlıklı Bir İlişkinin 10 işareti





Doğal yapısı itibariyle sosyal bir varlık olan insan diğer insanlarla iletişim kurmaya şiddetli bir istek duyar. Samimiyet arayışı ve aşk başta gelen içgüdülerdendir. Şu an birini arıyorsanız ya da var olan ilişkinizi geliştirmeye çalışıyorsanız, güçlü bir ilişkinin on yapı taşını bilmeniz fazlasıyla işinize yarayacaktır. Sağlıklı bir ilişkinin 10 işareti iletişim ve değer bilme gibi temel prensipler dışında tartışmalar ve çatışmaları yorumlama, onlarla baş etme gibi konularla ilgili önerileri de içeriyor.

1. Güven
Güven bütün ilişkiler için en önemli elementlerden biridir. Her bir partnerin diğerine olan inancı sağlam olmalıdır. Sevdiğiniz kişinin söylediklerine “acaba doğru mu söylüyor” diye şüpheyle bakıyorsanız, ilişkinizi gözden geçirme vakti gelmiştir.

2. Saygı
Güçlü ilişkiler karşılıklı saygıya ihtiyaç duyar. Sevgiliniz sizi asla küçümsememeli, alay etmemeli ve onur kırıcı sözler söylememelidir. Çünkü eğer sevgiliniz sizi siz olduğu için seviyorsa saygısını da gösterecektir.

3. İletişim
İletişim ilişkiyi kuran şeydir. Uzmanlar çiftlerin birbirlerini ilgilendiren konular için özel zaman ayırmalarını öneriyor. Böylece bir problem yaşanmadan, birbirleri için çekilmez varlıklara dönüşmeden sorunları çözebileceklerini belirtiyorlar.

4. Esneklik
Yaşam sürekli değişiyor. Sağlıklı ilişkiler de bunun farkında olmalı. Sevgililer hayat arkadaşlarının işlerinde, ailelerinde ve evlerinde olan değişimlere ayak uydurmaya çalışmalı, ilişkinin farklı safhalarında önceliklere ve kısıtlamalara hazır olmalıdırlar.

5. Benzer Zevkler
Paylaşılan zevkler çiftlerin birbirine daha sıkı bağlanmasını ve birlikte zamanın tadını çıkarmalarını sağlar. Bir çok çift aynı spor branşını, filmleri, hayvanları ya da yemek pişirmek, modayı takip etmek gibi benzer hobileri paylaşıyor. Beraber yapmaktan keyif aldığınız en az bir aktivite olması sizi birbirinize daha çok bağlar ve zor zamanlarda stresin azalmasına ve iletişimin devam etmesine imkan verir.

6. Yalnız Geçirilen Zaman
Beraber geçirilen zamanın ilişkiyi güçlendirmesi gibi, ayrı geçirilen zamana da çiftler ihtiyaç duyar. Çiftlerin birbirlerine aşık olmadan önce de bir hayatları olduğunu hatırlamaları ve bazı farklı alanlarda hayatlarını devam ettirerek nefes almaları gerekir. Kişisel zevklerin tadını çıkarmak ve bu sayede deşarj olmak ilişkiyi bir çok çatışma anından koruyacaktır.

7. Arkadaşlar ve Aile
Sağlıklı ilişkilere aile ve arkadaşlarla olan iletişim de dahildir. Her ne kadar aşık olmak yoğun bir duygu olup, sevdiğinizden başkasını gözünüzün görmemesine neden olsa da, diğer insanlarla olan ilişkinizi eskiden olduğu gibi devam ettirmeye çalışmanız büyük önem taşır. Güçlü ilişkiler dışarıdaki iletişimden güç alır, ilişkinin dinamik ve heyecanlı bir şekilde devam etmesini sağlar.

8. Uzlaşma
İster işte olun, ister sevdiğiniz insanlarla beraber, uzlaşma her ilişki için gereklidir. İki partner de ortak bir huzura erişmek adına gerektiğinde ödün vermeye hazır olmalıdır. En iyi ilişkiler her bir partnerden eşit derecede fedakarlıkla beslenenlerdir. Böylece hiçbiri kendine adaletsiz davranıldığını düşünmeyecektir.

9. Mantıklı Tartışma
Tartışmalar her ilişkide illa ki ortaya çıkarlar ama bu gerginliğe sağduyulu bir şekilde yaklaşmak ilişkinin kaderini büyük oranda belirleyecektir. Kendi fikirlerini ilettiği gibi karşıdakinin görüşlerini dinlemek ilişkinin zarar görmesini engelleyecektir. Sakinleşmek için biraz zaman harcamak, duyguları bir günlüğe yazmak duygusal tartışmaların üstesinden gelmek için önerilen teknikler.

10. Takdir Edilme
Her insan için takdir edildiğini hissetmek önemlidir. Sevgilinizi övün, ona iltifatlar edin ve onu önemsediğinizi göstermek için yaratıcı yollar bulun. Partneriniz yeterince takdir edilmediğini düşündüğünde problemler ortaya çıkabilir. Bir ilişkinin temel gereği sevildiğini hissetmektir, bu yüzden onu önemsediğinizi gösterin.

Alıntı