Aç kalabilmemize rağmen özellikle yaz aylarında kısa süreli bile olsa sıvı tüketmemizin yeterli olmaması hayati fonksiyonlarımızı etkileyerek yaşamımızı tehlikeye sokabilir.
1- Ağız kuruluğu
Susuzluğun en belirgin işareti olan ağız kuruluğunu, zaman zaman bulduğumuz herhangi bir içecekle, çayla, kahveyle ya da soğuk meşrubatla gidermeye çalışırız. Ancak sık sık ağız kuruluğu yaşıyorsanız, yeterli miktarda su içmediğinizi fark edip şişenizi doldurmalısınız.
2- Kuru cilt
Vücudumuzun en büyük parçası olan cildimiz de, bütün organlarımız gibi suya ihtiyaç duyar. Yeterince su almadığınızda cildinizde kuruluk, döküntüler ve hatta kaşıntı ve kızarıklıklar meydana gelebilir.
3- Göz kuruluğu
Sıcak havalarda ve klimalı ortamlarda sık sık göz kuruluğu yaşamamız normaldir. Ancak görüşünüzü etkileyecek şekilde rahatsız edici bir göz kuruluğu hissediyorsanız, bu da susuz kaldığınızın bir işaretidir.
4- Eklem ağrısı
Kemikler, özellikle omurgamız da %80 oranında sudan meydana gelmiştir. Dolayısıyla sağlıklı bir iskelet sistemi için de yeterince su içmeye ihtiyaç duyarız. Eğer kemiklerinizde, özellikle eklem yerlerinizde sık sık ağrı duyuyorsanız, daha sık su içmelisiniz.
5- Uzun süren hastalık
Metabolizmamız toksinleri atabilmek için yeterince suya ihtiyaç duyar. Susuz kaldığınızda vücutta daha fazla toksin birikir ve bu yüzden çeşitli rahatsızlıklarımız daha uzun sürebilir. Hasta hissettiğinizde iyileşmeniz uzun sürüyorsa, daha fazla su tüketmeniz gerekiyordur.
6- Yorgunluk
Vücudunuz susuz kaldığında, ihtiyaç duyduğu sıvılar için kanınızdan faydalanmaya başlar. Dolayısıyla kan basıncınız düzensiz hale gelir ve kendinizi daha yorgun hissedersiniz. Daha fazla oksijen, daha iyi bir kan dolaşımı için de yeterince su içmelisiniz.
7- Sık sık acıkmak
Susuz kaldığınızda bazen kendinizi daha aç hissedebilirsiniz. Sık sık atıştırma ihtiyacı duyuyorsanız da, daha sık su içmeniz gerekir.
8- Sindirim problemleri
Organlar yenilenmek için suya ihtiyaç duyar. Tıpkı ağız ve göz kuruluğu gibi, iç organlarımız da susuz kaldığımız zaman ihtiyaç duyduğu mukus tabakasını yenileyemez ve işlevlerini yerine getiremeyebilir.