Deniz kaplumbağası yuvalama kumsallarında Mayıs başından Eylül sonuna kadar sizin de yapabilecekleriniz var.
Geceleri kumsalda ateş yakmayın: Dişi deniz kaplumbağaları ışık ve sesten rahatsız olduklarında yumurtlamayarak denize dönerler ve denize bıraktıkları yumurtalar zarar görür.
Denizden bakıldığında görünen ışıkları perdeleyin: Yavru deniz kaplumbağaları karadan gelen ışıklara yönelip yollarını kaybeder ve denize ulaşamayarak ölürler.
Kumsaldan itibaren 1 mil içerisinde sürat tekneleriyle saatte 5 milin üzerinde hız yapmayın: Üreme mevsiminde yüzeye yakın yüzen ve hava almak için yukarı çıkan deniz kaplumbağaları sürat teknelerinden kaçamaz ve parçalanarak ölürler.
Denizkaplumbağaları yaklaşık 95 milyon yıldan beri dünyamızda yaşamaktadırlar. Ataları yıllar öncedinazorların yaşadığı devirde deniz ortamına geçmiş dev kara kaplumbağalarıdır. İlk deniz kaplumbağaları bugünkülere pek benzemiyorlardı. Değişimleri milyonlarca yıl sürmüş ve ayakları yüzgeç şekline dönüşmüş ağır ve kocaman gövdeleri yassılarak daha hafif ve su yaşamına elverişli bir biçim almıştır. Dinazorlar ve dev kara kaplumbağaları tamamen yok olmuşlardır; bugün ancak müzelerde fosillerini görebilmekteyiz. Fakat denizkaplumbağaları nasıl olduysa yaşamlarını sürdürebilmişlerdir. Bunların yedi değişik türü dünyamızı çevreleyen sıcak ve ılıman okyanuslarda hâlâ yüzmektedirler. Dişilerin karaya çıkarak yuva yapıp yumurtladıkları kısa devreler dışında bütün hayatlarını suda geçirirler. Denizkaplumbağaları denizi balıklarla balinalarla diğer deniz yaratıklarıyla ve bizlerle paylaşırlar. Ülkemiz sularında bu türlerden sadece iki tanesi yaşar: Sini Kaplumbağası (Caretta caretta) ve Yeşil Kaplumbağa (Chelonia mydas)