Mesleğin Tanımı – Görev yapılacak sektör ile ilgili genel bilgiler
Ürün Uzmanı; et ve et ürünleri ile ilgili üretim yapan ve satış gerçekleştiren firmalarda satın alma sürecinden başlayarak ürünün müşteriye sevkiyatına kadar geçen süreci yönetir.
Genel olarak sektör kendi içerisinde kademelere ayrılmaktadır. Bunlar başından başlayarak hammadde yetiştirip kendi bünyelerinde kesim, parçalama, paketleme, üretim, mamül ürün ve direk satışını yapan firmalar başta olmak üzere, diğer grup olarak adlandırdığımız ticaret firmaları da günümüzde oldukça yaygındır, yani tüm et ürün grupları alımı ve satımı yapan firmalarda sektörümüze hizmet sağlamaktadırlar.
Kariyer Basamakları
Kariyer basamakları şirketlerin organizasyon şemalarına göre değişiklikler gösterebilir.

  • Kategori Asistanı ya da Ürün Uzmanı Yardımcısı
  • Kategori Sorumlusu ya da Ürün Uzmanı
  • Kategori Yöneticisi ya da Ürün Şefi
  • Kategori Müdürü ya da Ürün Müdürü
  • Kategori Direktörü ya da Ürün Direktörü

Meslekte 1 iş günü genel olarak nasıl geçer?

  • Sabah mesaisi ile birlikte yoğun tempo başlar. Bir gün öncesinden satışı yapılmış olan ürünlerin depodan sevkiyat ve son noktalara ulaşana kadarki süreçleri depo yetkilileri ile görüşülerek takip edilir.
  • Günlük olarak gelen satış raporları incelenir.
  • Satışı yapılan ürünlerin müşterilere faturasının kesilip kesilmediği ve müşteriye ulaşıp ulaşmadığı kontrol edilir.
  • Önceden planlanmış olan müşteri ya da tedarikçi ziyaretleri gün içerisinde satış ya da satın alma ekipleri ile gerçekleştirilir.
  • Günlük olarak şirket satış ya da sipariş ekiplerinden, ya da direk müşterilerden gelen talepler hızlıca yanıtlanır.
  • Düzenli not tutulur ve müşterilerde ki bilgiler sürekli güncellenir.
  • Haftalık olarak gelen ürün fiyat listeleri müşteriler ve satış ekipleri ile paylaşılır.
  • Rekabet fiyatları düzenli olarak takip edilir.
  • Sahadan elde edilen bilgiler günlük olarak raporlanır.

Mesleğinizin Kolay ve Zor Yönleri
Zor yönleri

  • Zor müşteriler ile başa çıkmak
  • Tüm operasyonel süreçlerde problem çözmek zorunda kalmak
  • Satın alma ve satış ekipleri arasındaki iletişimi organize etmek
  • Belirlenen sayısal hedefleri gerçekleştirmeye çalışmak

Kolay yönleri;

  • Mesleğiniz ile alakalı uygulamalı olarak kendinizi geliştirme fırsatı
  • Mesleğinizin tüm süreçlerinde işin içerisinde olabilmek (Satın almadan satış ve son nokta sevkiyatına kadar)
  • İletişim yeteneğiniz iyi ise müşteri ilişkilerini yönetmek


Meslekte uzman olacak kişide olması gereken kişisel özellikler

  • Problem çözme yeteneği
  • Güçlü insan ilişkileri ve ikna kabiliyeti
  • Gerektiğinde inisiyatif kullanabilme

Meslekte uzman olacak kişide olması gereken teknik özellikler

  • Mesleğin gerekliliğini yerine getirebilecek bölümlerden mezun olmak (Gıda Mühendisliği, Gıda Teknikerliği, Et ve Et Ürünleri Teknikerliği vb. )
  • Satın alma ve satış becerisi
  • Et ve et ürünlerini iyi tanımak
  • Raporlama becerisine sahip olmak
  • Aktif olarak araç kullanabilmek

Yıllık kazanç ve ek imkânlar

  • Çalışmış olduğunuz şirketin ücret politikaları çerçevesinde; başlangıç pozisyonları için ortalama yıllık 25- 30 Bin TL Brüt maaş ile başlayıp devam eden üst pozisyonlarda 60 – 100 Bin TL Brüt maaşa kadar ulaşılabilir. Üst düzey yönetici pozisyonlarında bu rakamlar daha da üst seviyelere çıkabilir.
  • İlave olarak; şirketin belirlemiş olduğu prim hak ediş sistemine göre aylık/yıllık prim hak edişleri, şirket aracı, şirket bilgisayarı ve cep telefonu, giyim çeki ve özel sağlık sigortası kazanımları elde edilebilir.