Mide Üşütmesi Belirtileri,Nedenleri,Tedavisi


Mide Üşütmesi Belirtileri

Her ne kadar hastalıklar kış aylarına mahsusmuş gibi düşünülse de insan vücudu yaz kış demeden virüs, parazit ya da bakterilerin saldırısına açık durumdadır.

Midenizin grip olduğunu daha önce duymadıysanız işte size bir ilk! Sık sık karşılaşılan ve halk arasında mide üşütmesi olarak bilinen bir hastalık olan gastroenterit, bir anlamda midenin grip olması durumudur .

Hemen herkesi etkileyebilen bu hastalık bulaşıcı özellik taşımaktadır, bu nedenle de önce kaynağı belirlenmeli, dikkatli olunmalı ve tedavi yolları en kısa sürede denenmelidir. Yoksa ucu dehidrasyona* kadar dayanabilir .

Mide Üşütmesi Nedenleri Nelerdir?

1) Mide üşütmesinin birinci nedeni fazla soğuk yiyecek ya da içeceklerin tüketilmesidir. Vücudun alışık olduğu belli bir ısısı vardır. Bu ısıdan farklı olarak fazla soğuk yiyeceklerin mideye ani girişi mideyi şoka uğratır. Bu durum ise mide üşütmesine neden olur.

2) Hastalığın oluş nedenleri arasında tüketim tarihi geçmiş yiyecek ve içeceklerin tüketilmesi bulunmaktadır. Tüketim tarihi geçmiş hatta bu tarihin yakın olduğu yiyecekler içlerinde hemen virüs ve bakteri üretmeye başlar. Bunun sonucu olarak ilk aşamada mide daha sonra da bağırsaklar olumsuz şekilde etkilenir .

3) Hastalığın başka bir nedeni de vücudun direnç kaybetmesidir. Direncini kaybetmiş bir vücut hastalıklara açıktır. Mide de hastalıklardan en kolay etkilenen organ olarak bu hastalığa çabucak yakalanır .

Vücudun direnç kaybetmesi sonunda virüs ve bakteriler saldırıya geçerek mideyi hasta eder. Bu hastalığa neden olan en yaygın virüs “norovirüs ve rota” virüsüdür.

Mide Üşütmesinde Uygulanan Tedavi Yolları

Sıvı Tüketimi

Mide üşütmesinde vücudun tekrar eski dengelerine kavuşması büyük önem taşır. Bu noktada da sıvı tüketimi ön plana çıkar. Sıvı olarak suyun tüketilmesi son derece önemlidir. Ancak hastalık anında suya ek olarak ılık bitki çayları, maden sodası, açık çay da tüketilebilir. Bu sayede hem hastalığın ilerlemesi engellenmiş olur hem de dehidrasyon durumunun ortaya çıkışı önlenir.

Dinlenme

Mide üşütmesi tedavisinde öne çıkan başka bir tedavi şekli de vücudun bol bol dinlenmesidir. Bu sayede toparlanma süreci hızlanmış olur. Yeterli ve kaliteli uykuya ek olarak günlük faaliyetlerin sınırlandırılması virüs ve bakterilerle savaşta büyük bir artıdır. Hatta mümkünse bütün bir gün yataktan çıkmamayı denemelisiniz.

Beslenme

Hastalığın tedavi sürecinde hasta, yiyecek ve içeceklerine dikkat etmelidir. Zaten iştahsızlık durumu olduğundan mideyi yormayan, mideye ağır gelmeyen yiyeceklerin tercih edilmesi önem kazanmaktadır. Kızarmış ve soslu yiyecekler, süt, baharatlı yiyecekler ve işlenmiş gıdalar bu dönemde uzak durulması gereken yiyeceklerin başında gelmektedir. Kızarmış ekmek ve kraker, muz, elma, pirinç ve yağlı olmayan çorbalarla beslenmeye çalışmak en doğrusudur. Muz özellikle ishal durumunda bağırsak hareketliliğini kontrol edeceği için ekstra önemlidir.