Bu ilacı aç karnına mı almalıyım yoksa tok karnına mı? Peki acaba aç karnına veya tok karnına ilaç almak ne anlama geliyor tam olarak biliyor muyuz? Yoksa bildiğimizi mi sanıyoruz?
İlaç emilimi bakımından midenin boşalma hızı çok önemlidir ve midemiz boşalmasını yemekten sonraki 1 – 2 saat içerisinde tamamlar. Dolayısıyla aç karnına almamız gereken bir ilacı ya yemek yemeden 1 saat önce ya da yemek yedikten 2 saat sonra almalıyız. Bazı ilaçların ise emilimleri besinlerle birlikte artar ya da bazı ilaçlar aç karnına alınmaları halinde midemize dokunabilirler; bu ilaçları ise tok karnına almamız gerekir. Yani ya yemek başlangıcında ya da yemek yedikten sonraki 1 saat içinde ilacımızı alabiliriz.
Hepimiz kullandığımız ilaçtan en iyi verimi almak isteriz. Hem çabuk etki etsin hem de çok etkili olsun isteriz. İlaç formülasyonları her ne kadar günden güne geliştiriliyorlarsa da bu istediğimiz etkilere ulaşmak biraz da vücudumuzla alakalı. Aldığımız ilacın etki edebilmesi için kanımıza karışması gerekir ki bunun için de öncelikle bağırsaklarımızdan emilmesi gerekir.
İlaç ne kadar çabuk emilirse etkisini o kadar hızlı ne kadar iyi emilirse de etkisini o kadar kuvvetli gösterir. İşte bu noktada ilacı aç ya da tok karnına almak kavramıyla karşılaşıyoruz.
Genel olarak ilacın aç karnına alımı emilimini artırmakla birlikte hızlandırırda. Bunun yanısıra öyle ilaçlar da vardır ki tam aksine vücut tarafından emilimleri besinlerle birlikte alınmalarıyla artar. Bir başka husus ise özellikle midelerinden rahatsız olanlar için çok önemlidir. Bazı ilaçlar aç karnına alınmaları halinde mideye az da olsa rahatsızlık hissi verebilirler.
Siz siz olun doktor ve/veya eczacınızın ilaç alımı konusundaki uyarılarını asla kulak arkası etmeyin