Lifli beslenme zayıflatır mı ?
Kilo probleminiz var ve fazla kilolarınızdan kurtulmak istiyorsunuz. Kilo vermeye daha çok lifli beslenerek başlayabilirsiniz. Elbette besinlerdeki lif içeriği kilo kaybınızda mucize yaratmayacak ama en büyük destek olacak.

Lifli beslenme daha çok ve uzun süre tokluk hissi yaratacağından fazla yeme hissinizi de bastıracaktır. Diğer yiyeceklere göre çiğneme süreniz de uzayacağından beyninize tokluk sinyali de gidecektir.

Kişilerin beslenme öykülerine baktığımızda gün içerisinde neredeyse aynı beslenme düzenini takip ettiğini görüyoruz ama eğer yüksek lif ve su oranına sahip yiyecekleri tercih edersek; sebze yemeği, salata, sebze çorbası gibi hem daha çok tokluk hissimiz oluşacak hem de daha az kalori almış olacağız.

Günlük ne kadar lif ihtiyacımız var?

Gün içerisinde ortalama 25-30g. kadar lif almamız gerekmektedir. Ama bu miktarı 35-40g. yaptığımızda daha az açlık hissi oluşacak ve kilo kaybımız da hızlanacaktır. Lifli beslenmenin herhangi bir yan etkisi yoktur tam tersine sağlığınız için faydalıdır.

Meyve suyu yerine meyveyi yiyin

Appetite dergisinde yayınlanan bir makaleye göre meyveyi bütünüyle tüketmek veya o meyvenin suyunu içmek bize aynı kaloriyi verecektir. Ama bir ara öğün olarak meyve yemeyi suyunu içmeye tercih ettiğimizde bir sonraki öğünde alacağımız kalori miktarını %15 daha azaltmış olacağız. Bunu sağlayan da elbette meyvedeki lif içeriğidir.

Kahvaltınıza lifli yiyecekler ekleyin

Kahvaltı alışkanlığınız yoksa kilo vermeye kahvaltı yapmaya başlayarak ve lifli yiyecekler tüketerek başlayabilirsiniz. Kepekli, tahıllı, tam buğday veya çavdar ekmeği, domates, maydanoz, salatalık, yeşil biber veya meyveli müsli ile bunu sağlayabilirsiniz.

Hangi lif bizim için faydalı

Besinlerdeki lif suda eriyen ve suda erimeyen olarak ikiye ayrılır. Suda eriyende erimeyende bizim için faydalıdır, suda eriyen kan şekerini dengeler, kolesterol sorununu önler, suda erimeyen ise barsaklarda gaita hacmini artırarak kabızlığı önler. Fonksiyonel lif ise paketlenmiş ürünlere total lif miktarını artırmak amacıyla ilave edilen işlenmiş türüdür.

*Günde 5 porsiyon sebze ve 3 porsiyon meyve tüketin
*Meyveyi tümüyle tüketin, suyunu tercih etmeyin
*Açlığınızı abur cubur yerine sebzelerle bastırın
*Her öğün yemeklerinizin yanında salata tüketin, bu salata patates, bulgur, makarna salatası olmasın
*Ana öğünlerinize çorba ile başlayın, sebze çorbası elbette en idealidir
*Ara öğünlerinizde meyve mümkünse kabuklu veya uygun miktarda kuruyemiş tüketin
*Ekmeğinizi tam buğday veya kepekli, çavdar, tahıllı tercih edin
*Haftada 2-3 kez kurubaklagil tüketin