Farinelli ya da gerçek adıyla Carlo Broschi, 1705 ile 1782 yılları arasında yaşamış çok ünlü kontralto, soprano ve kastratobir opera sanatçısı. Hatta bir çoklarına göre sanat dünyasının “ilk mega starı”…
Farinelli, opera sanatının en büyük kastratolarından biri. Roma Katolik Kilisesi’nin 15’inci ve 16’ıncı yüzyıllarda başlattığı bu uygulamaya göre yeteneği olan çocuklar, çok iyi bir müzik eğitiminden geçiriliyor, ergenlik döneminde seslerinin bozulmaması için de hadım ediliyordu. Bu uygulama Caffadelli ve Senesino’nun da aralarında bulunduğu bir çok ünlü sanatçının ortaya çıkmasına yol açmıştı.
Farinelli, 3 buçuk oktavlık sesiyle, bir notayı, bir dakikadan daha uzun süre seslendirebiliyordu.Dünyaya bu şekilde şarkı söyleyebilen bir insanın gelmiş olması ne kadar mucizevi.
Müzik eleştirmenleri tarafından “bütün zamanların en iyi şarkıcısı” olarak nitelendirilen Farinelli, şöhret basamaklarını ülkesi İtalya’nın Napoli kentinde tırmanmaya başladı. Daha sonra da adını bütün Avrupa’da duyurdu.
Küçük yaşta mahrum bırakıldığı cinselliği tam olarak yaşayamamanın hüznünü sesine yansıtan Farinelli, müzikle terapi konusunda da uzman.
Beste: Handel
Farinelli- Lascia Ch'io Pianga
Bırak beni ağlayayım
Zalim kaderime
Ve hasret kaldığım özgürlüğüme
Ve hasret kaldığım, hasret kaldığım özgürlüğüme!
Bu düello
Izdırabımı çiğniyor
Merhamet diliyorum
Izdıraplarım için
Merhamet diliyorum.
Lascia ch'io pianga mia cruda sorte,
E che sospiri la libertà
E che sospiri
e che sospiri la libertà
Lascia ch'io pianga mia cruda sorte,
E che sospiri la libertà
Il duolo infranga queste ritorte de miei martiri sol per pietà,