Şogi Oyunu Nedir?
Şogi, en kısa tanımıyla Japon satranç oyununa denir. İki kişilik bir oyun olan şogi, diğer satranç türlerine benzer şekilde bir tahta üzerinde oynanır.
Şogi Oyununun Tarihi
Şoginin ilk formları binlerce yıl öncesine dayanır. Şogi oyununun kökenleri, Hindistan ve Çin'de oynanan chaturanga oyununa dayanır. Bugünkü oynanan şekliyle şogi, 15. yüzyıldan beri oynanmaya başlanmıştır.
Şogi Nasıl Oynanır?
Shogi, 9 * 9 bir tahta üzerinde her bir oyuncuya ait 20’er taş oynanır. 81 Kareden oluşan tahta üzerinde her bir kare ve aynı renktedir. Ayrıca, tüm taşların rengi de aynıdır. Ancak, her taşın üzerindeki Çince karakterlerin yönü hangi taşların kime ait olduğunu belirler.
Şogi Oyunundaki Taşlar ve Kurallar
Şogi Oyunundaki taşlar, sayıları ve hareket tarzları şu şekildedir:
Şogi Taşı Japonca Adı Sayısı Hareket Şekli Şah Osho 1 adet Modern satrançtaki şah ile aynı kurallara tabidir. Herhangi bir komşu kareye sadece bir kare hareket edebilir. Ancak, satrancın aksine, rakibe "şah" şeklinde ikaz kuralı yoktur. Yani, oyuncuların kendisi şahın tehdit altında olup olmadığına dikkat eder.
Terfi Yoktur.Kale Hisha 1 adet Kale, diğer parçaların üzerinden atlamaksızın sağa, sola, ileri ve geriye doğru mümkün olduğunca hareket eder.
Terfi olunca şah ile kendi hareketlerini birleştirir. Dolayısıyla her defasında tek kare gidebilir.Fil Kakugyo 1 adet Çapraz olarak istediği kadar hareket eder diğer parçaların üzerine atlayamaz.
Terfi olunca şah ile kendi hareketlerini birleştirir. Dolayısıyla her defasında tek kare gidebilir.Altın general Kinsho 2 adet Geriye çapraz hareket dışında herhangi bir yönde “1 kare” hareket edebilir.
Terfi yoktur.Gümüş general Ginsho 2 adet Çapraz ve ileri “1 kare “ hareket eder. Geriye, sağa ve sola hareket edemez.
Terfi olunca sadece altın generalin hareketlerini uygulanabilir.At Keima 2 adet "L" şekiller yapabilir ancak diğer parçaların üzerine sadece ileri atabilir ve geriye doğru harekete izin verilmez.
Oyun tahtasının sonuna gelince terfi ederler ve sadece altın generalin hareketlerini uygulanabilir.Mızrak Kyosha 2 adet İleriye doğru istediği kadar hareket eder ancak başka yönde hareket şansı yoktur. Piyon Fuhyo 9 adet Sadece ileri doğru “1 kare” edebilirler.
Oyun tahtasının sonuna gelince terfi ederler ve sadece altın generalin hareketlerini uygulanabilir.
Şogi taşları tahtada aşağıdaki gibi konumlandırılmıştır:
Rakibin Taşı Nasıl Alınır?
Tıpkı, bildiğimiz satrançta olduğu gibi rakibin taşının bunduğu kareye kendi taşımızı koyarak o taşı alabiliriz. Ancak, normal satrançta rakibin taşını yeme mantığı şogide yoktur. Daha ziyade taşlar el değiştirmiş olur. Rakipten aldığınız taşı tekrar kullanma şansına sahip olursunuz.
Şogide Taşlar Nasıl Terfi Eder?
Şogide bir taşın terfisi için, o taşın terfi alanına gelmesi şarttır. Terfi alanı karşı tarafın ilk üç sırasındaki toplam 27 karedir.
Terfi, normalde bir opsiyondur ve zorunlu değildir ancak atlar ve için son 2 sırada ve piyon ile mızraklar için son sırada zorunlu hale gelir.
Şah ve altın generaller terfi etmez.
Şogide Taş Düşme
Şogide, bir oyuncu kendi taşlarından birini oynamak yerine, daha önce rakipten aldığı bir taşı tahtanın herhangi bir yerine koyabilir. Buna, “taş düşme “ denir. Ancak terfi etmemiş piyonlar tahtaya düşülmez. Ayrıca piyon düşülerek taş düşülmez.
Şogide Oyun Nasıl Kazanılır?
Karşıdaki oyuncuyu “şah-mat” yapmaktır. Eğer şah tehlikeden kurtarılamıyorsa, şah çeken taraf oyunu kazanır.
Taş düşme kuralı nedeniyle, pat olma olasılığı çok nadirdir.
Temel kavram ve kurallarını anlattığımız Japon satrancı daha görüldüğü gibi normal satranca göre daha komplike ama eğlenceli bir oyundur. Her yıl Kasım ayının 17’si Japonlar tarafından “şogi günü” olarak kutlanır.
Bu ilginç satranç oyununun detayları ve taktikleri ile ilgilenirseniz aşağıdaki görsel anlatımı izleyebilirsiniz: