Vejetaryen ile Vegan Arasındaki Farklar


En temelde, hayvansal gıdaların tüketilmemesi şeklindeki beslenme biçimini ifade eden “vegan” ve “vejetaryen” kavramları, günlük konuşma dilinde sıklıkla birbiri yerine geçecek kullanılmaktadır. Ancak bu iki terim birbirinde oldukça farklı yaşam şekli, yeme alışkanlığı, diyet ve düşünme biçimlerini ifade eder.Vejetaryen Nedir?

Vejetaryen, et tüketimi yapmayan kişileri tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Konuşma dilinde “vejeteryan” şeklinde kullanılsa da doğru yazılışı “vejetaryen”dir.Bir kişi çeşitli sebeplerden dolayı vejetaryen olmayı seçebilir. Et ve et ürünlerini, başka bir canlının yaşama hakkına saygıdan dolayı yememeyi tercih edebilir. Yahut, daha sağlıklı beslenmek amacıyla bu tür bir diyet uygulama yoluna gidenler olabilir. Öte yandan, bazı vejetaryen kimseler, süt veya yumurta gibi hayvansan gıdaları tüketmeye devam eder.Çoğu kez, marketlerde gördüğümüz yumurta ve salata içeren sandviçlerin üzerinde vejetaryen ibaresini görebiliriz.Bazı vejetaryenler, balık ve deniz ürünleri tüketimini açıktır. Bu şekilde balık yiyen fakat kırmızı et yemeyen vejetaryen kişilerepeskateryan denir.



Vegan Nedir?

Vegan kavramı, ilk kez 1944 yılında İngiltere Vegan Derneği'nin kurulmasından sonra Donald Watson tarafından kullanılmıştır. Terimin Türkçe karşılığı vegandır ve “hayvan ürünleri yemeyen ve kullanmayan kimse” kişi olarak tanımlanır.Bir vegan, hayvansal gıda içeren her türlü besin maddesini tüketmeyi reddeder ve dolayısıyla; etin yanı sıra süt, yumurta vb. hiçbir besin maddesini tüketmez.Veganlar, hayvanların bir mal olmadığını ve insanlarla benzer bir haklara sahip olduklarını düşünür dolayısıyla bir vegan, beslenme alışkanlıklarını felsefi bir düşünme biçimiyle ifade eder.

Vegan ile Vejetaryen Karşılaştırması

Vegan ile Vejetaryen beslenme biçimleri arasındaki farklılıkları şu şekilde özetlemek mümkündür:

Vejetaryen Vegan
Beslenme Kırmızı et veya kanatlı havyan etleri tüketilmez ancak süt ve süt ürünleri, yumurta, bal vb. besin maddeleri tüketilebilir. Öte yandan, balık ve deniz ürünleri ile beslenmeyi kabul eden vejetaryenler mevcuttur. Bu kişilere,peskateryan adı verilir. Kırmızı et, balık veya kanatlı havyan etleri tüketilmez ve ayrıca süt ve süt ürünleri, yumurta, bal vb. besin maddeleri kesinlikle tüketilmez.
Hayvansal Ürün Kullanımı Deri ceket, kemer gibi hayvanlardan üretilen eşyaların kullanırlar. Deri ceket, kemer gibi hayvanlardan üretilen eşyaların kullanımına karşıdır. Bu durum, veganlığın felsefi altyapısının bir göstergesidir.
Sağlık Sorunları Hayvansal gıdalardan alınan B12 vitamini eksikliği sağlık sorunlarına yol açar. Omega 3 yağ asitleri, kalsiyum, demir ve D vitamini eksikliği daha az görülür. Ancak, veganlara göre daha az sağlık sorunu yaşarlar. Hayvansal gıdalardan alınan Omega 3 yağ asitleri, kalsiyum, demir ile D ve B12 vitamini eksikliği ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Tip 2 diyabet, bazı kanser türleri ve kardiyovasküler hastalıklar gibi ciddi sağlık sorunlarına maruz kalmaktadırlar.
Amaç Çoğunlukla et tüketiminde hoşlanmamak, diyet yapmak veya zayıflamak gibi amaçlarla vejetaryen yaşam biçimi seçilebilir. Felsefi ve politik duruşların, beslenme biçimi ile ilgisi yoktur. Vegan olmak, et yememeye indirgenemez. Bu beslenme biçimi, insanlarla hayvanların eşit haklara sahip olduğu düşüncesine dayanır ve hayvanların ekonomik bir mal olarak görülmesine karşı çıkar.
Çevrecilik Et tüketiminin azaltılması, doğadaki karbon emisyonunu azaltır. Et tüketiminin azaltılması, doğadaki karbon emisyonunu azaltır.
Yaşam Beklentisi Et tüketenlerle karşılaştırıldığı zaman daha uzun yaşadıklarına yönelik bulgular mevcuttur. Et tüketenlerle karşılaştırıldığı zaman daha uzun yaşadıklarına yönelik bulgular mevcuttur.