Müslüman ülkelerde “erkeklik” vasfı adı altına geçmek için ilk atılan adımlardan biri olan sünnet, sıklıkla Müslüman ülkelerde daha yaygın bir davranış biçimi olsa da dünya genelinde bir çok kabilede ve ülkede de sünnet operasyonu uygulanmaktadır. Bir erkeğin sünnet olma dönemleri, ne yazık ki sağlık koşullarının da ötesinde ailelerinin maddi durumuna da bağlıdır.
Çünkü kimi aileler bebekleri doğdukları an bu operasyonu hallettirmekte olup, kimi 5’li 6’lı yaşlarına doğru durumu gerçekleştirmekte, kimi de çocuğun 10’lu yaşlarını geçmesini bekledikten sonra bu olayı yakın çevre ve aileyle birlikte yapılan “sünnet düğünü” kisvesi altındaki olaya dönüştürmektedirler. Bu noktada, durumun sağlıklı bir şekilde yaşanması için öncelikle bu operasyonun gerçekleştirilmesi için ideal yaşın bilinmesi gerekir.
Çoğu aile buna dikkat etmediğinden ve özen göstermediğinden çoğu erkek çocuğunun sünnet olma yaşlarının değişebildiği gözlerden kaçmamaktadır. Uzmanların konu hakkındaki ortak görüşü ise sünnet için en uygun gözüken dönemlerin çocuğun 6-15 aylık olduğu dönemler, 2-4 yaş aralığında olduğu dönemler ve 7-10 yaş aralığında olduğu dönemler olarak belirlenmiştir.
Sünnet yaşının önemi nedir?

Her şeyden önce, bir erkek çocuğunun gelişim sürecinde sünnet operasyonu, hem fiziksel hem de psikolojik olarak çok önemli bir yer teşkil etmektedir. Uzmanlarca belirlenen yaş grupları arasında yapılan sünnet müdahaleleri, çocukların hem fiziksel olarak daha rahat gelişim sağlamalarına hem de zihinsel olarak olayı kafalarında daha çabuk halletmelerine yardımcı olmaktadır.
Çünkü özellikle erkek çocuklardaki 4-6 yaş aralığı, ciddi anlamda hem cinsel açıdan hem de ruhsal açıdan biraz inişli çıkışlı geçirilen bir süreçtir. Bununla birlikte çocuğun bu tip cinsel ve ruhsal gelişimlerini eksiksiz tamamlayabilmesi ve herhangi bir travma yaşamaması için sünnet gibi olayların bu yaş aralığında kesinlikle yapılmaması ve çocuğun üzerinde sürekli yakın zamanda sünnet olabileceğine dair baskılar kurulmaması önerilmektedir.
Sünnet hangi koşullarda yapılmalıdır?

Sünnetin cerrahi olarak mutlak suretle bir hastane çatısı altında yapılması gerekmektedir. Çünkü hijyen açısından en uygun şartlar ancak hastanedeki operasyonlar sırasında sağlanmaktadır. Günümüzde çoğu ameliyat, sadece çocukların cinsel organlarına lokal anestezi müdahalesi oluşturularak veya hastaya genel anestezi uygulayıp uykuya dalmasını sağlayarak sünnet işlemi yapılabilmektedir.
Bu bahsettiğimiz daha yetişkin dönemde denilebilecek erkek çocuklarına yapılırken, bazı erkek çocuklarına da daha doğar doğmaz hemen bu işlem uygulanmaktadır. Sünnet ameliyatlarında karşılaşılan genel korku durumları, lokal anestezinin yerine artık neredeyse bütün müdahalelerde doktorları genel anestezi kullanmaya sevk etmektedir. Ayrıca genel anestezi uygulanan çocukların durumun psikolojisinden daha çabuk çıkabildikleri ve daha çabuk iyileşme belirtileri de gösterebildikleri de görülmektedir.
Bunun dışında sünnet operasyonu sonrası cinsel organdaki alınacak derinin fazla miktarda kesilmesi, kanama sorununun yaşanması, kötü parça dokuların cinsel organ üzerinde kalması, şekil olarak derinin yamuk kesilerek görüntü kirliliğinin yaşanması ve daha da ötesi yanlış müdahaleden dolayı erkeğin idrar yollarının zarar görmesi gibi problemler her zaman yaşanabilecek problemlerdir. Bu yüzden konu hakkında üzerine basıla basıla söylenilen durum konunun uzmanı bir doktorla uzman bir hastanede yaptırılması gerekliliğidir.