Evlilik Tazminatı Nasıl Hesaplanır?




İş sözleşmesinin evlilik nedeni ile feshedilmesi durumunda işten ayrılma ve tazminat talebi ile gerçekleştirilen başvuru evlilik tazminatı olarak bilinir ve kadın çalışanlara verilen bir haktır. Kadın çalışanın evlilik tazminatı alabilmesi için nikâhın kıyıldığı günden itibaren bir yıl içerisinde işten ayrılmak için başvuruda bulunması gerekir. Bu şartlarda kadın çalışana (evlilik) kıdem tazminatı talep etme hakkı doğar.

İş kanunun, 1475 sayılı yasasının 14. maddesinde kadın çalışanın evlilik, nikâh nedeni ile iş sözleşmesini fesih etmesi koşulu ile evlilik kıdem tazminatı alma hakkı olduğu açıkça belirtilir. Bu hüküm, Yargıtay kararıdır. Bu kanuna göre, evlilik tazminatı hakkı sadece kadına aittir. Aynı zamanda kadın çalışanlara bu hakkı kullanmak için nikah kıyıldıktan sonra bir yıllık süre verilmiştir. Yazılı olarak iş sözleşmesinin fesih edilmesi ve gerekçesinin evlilik olduğu açık bir şekilde belirtilmesi gerekir. Bu durumda, çalışan işten ayrılmak istediğinde iş yerine istifa vermemeli, iş sözleşmesini fesih etmelidir. İşverene noter onaylı, iş sözleşmesini fesih ettiğini belirten bir dilekçe yazmalıdır.

Evlilik tazminatı hesaplaması, yasal düzenlemeler gereğince hesaplanır. Bu yasal düzenlemeye göre iş sözleşmesi kıdem tazminatını gerektiren nedenlerden dolayı fesih edildiğinde, çalışılan her tam 1 yıl için 30 günlük brüt ücret tutarında kıdem tazminatı ödenir. Hesaplanan yıllar dışında kalan süreler oranlanır ve hesaplamaya dahil edilir. Evlilik sözleşmesi hesaplaması yapılırken uygulanan tek kesinti damga vergisi kesintidir.