Satrançta Vezir Gambiti Nasıl Yapılır?
Önemli bir satranç açılış oyunu olan vezir gambiti, en popüler açılış türlerindendir. Büyük satranç ustaları tarafından geliştirilen ve zaman içinde gittikçe yaygınlaşan vezir gambiti, açık bir oyun keyfi de sunduğu için tercih edilir. Vezir gambitinin gerçekleştirilmesi için önemli bazı noktalar öğrenilmelidir.
Vezir Gambiti Nasıl Yapılır?
Satranç oyunlarında vezir gambiti açılışı, beyazların uyguladığı bir açılış çeşididir. Bu nedenle de siyah oyuncular da vezir gambitine karşın geliştirdikleri ya da iyi öğrendikleri karşı hamleleri yaparlar.
Beyaz oyuncu vezirin önünde bulunan piyonu 2 kare ilerleterek hamlesini yapar. İlk hamle, beyaz tarafından yapılan "d4" hamlesidir. Çoğu zaman siyah oyuncular bu hamleye "d5" piyon sürüşü ile karşılık verirler.
Vezir gambitinin iskeletini ise beyaz oyuncunun "c4" piyon sürüşü tamamlar. Beyazlar, d4 ve c4 piyonlarını yan yana getirerek açılışını tamamlarlar. Buradaki en önemli amaç, siyahın d5 piyonunu değişime zorlamak ya da rahatsız etmektir. Bu noktada siyah bir ikilem yaşar. Eğer önüne getirilen c4 ikramını alırsa, açılış "kabul edilen vezir gambiti" oyununa döner. Bu durumda beyazlar, e3 piyon sürüşü yaparak c4'teki siyah piyonu tehdit ederler ve siyahın bu kanadını çökertmeye çalışırlar.
Eğer ikram edilen c4 piyonu siyahlar tarafından alınmazsa, bu durumda "kabul edilmeyen vezir gambiti" oyunu ortaya çıkar. Çoğu siyah oyuncu bu şekilde oyuna devam eder. Çünkü vezir gambitinde beyazlar, c4 sürüşü ile merkez karelerdeki siyah egemenliğine engel olmayı isterler. Eğer siyahlar, gambitteki ikramı kabul etmeyip, merkezi güçlü tutarlarsa dengeli bir oyun ortaya konulabilir.
Gerek piyon sürüşleri, gerek at ve fil gelişim hamleleri ile vezir gambiti açılışı açık bir oyunu ortaya koyar. Bu sayede oyun sonuna kadar genel olarak büyük tıkanmalar görülmeyecektir.