Ponza Taşıyla Nasıl Bakım Yapılır?




Latince adı 'pumicite' olan ponza taşı, lavların en üst kısmında oluşan hafif bir cam tabakasıdır. Ponza taşı inşaatlarda ısı yalıtımı sağlanmasında, kırtasiye ürünlerinin üretilmesinde, tekstilde kot pantolonların taşlanmasında ve daha birçok alanda kullanılan bir malzemedir.

Ponza taşının kullanım alanlarından en önemlisi cilt bakımıdır. Çünkü ponza taşı yapısı gereği tırtıklı ve pütürlü olduğundan cildi ölü hücrelerden arındırma ve canlandırma gibi amaçlarda kullanılabilir.

Diz ve dirsek kararmaları için bakım

Hem kadınlarda hem de erkeknlerde görülen cilt kararması özellikle diz ve dirsek bölgesinde görülür. Bu kararmalar çoğunlukla güneş ışığına maruz kalan ve nemini kaybeden bölgelerde oluşur. Cildin üst tabakasını sertleşmiş ve kurumuş ölü deri tabakası kaplar.

Ponza taşı ölü deriyi temizlediğinden kararmış cildi arındırır ve tazeler. Kararma görülen bölgeler önce sıcak su altında tutularak yumuşatılmalı, ardından ponza taşıyla nazik ve dairesel hareketlerle ovulmalıdır. İşlemin ardından nemlendirici kremler sürülerek cilt nemlendirilir ve rahatlatılır.

Topuk bakımı

Topuk taşı olarak da bilinen ponza taşının en çok kullanıldığı alanlardan biri topuklarda oluşan nasırların ve sertleşmiş ölü derinin temizlenmesidir. Ponza taşı tırtıklı yapısıyla düzenli kullanıldığında nasır tabakasını inceltir ve yok eder. Ancak ponza taşı kuru cilde asla uygulanmamalıdır. Bu durum cildin tahriş olmasına ve nasır sorununun artmasına sebep olur.

Sıcak ya da ılık suda bekletilmiş ayaklara dairesel hareketlerle, bastırmadan uygulandığında ölü derileri temizler. Ponza taşının üzerinde bulunan küçük pütürler üzerinde ölü derilerin biriktiği görülür. Ayak sağlığı için bu deriler her uygulamadan sonra temizlenmelidir. Tazyikli suyla ya da kullanılmayan bir diş fırçasıyla temizlenebilir.

Batıklar için bakım

Yaygın olarak görülen batık sorunu, kıl köklerinin iltihaplanması ve kılların cildin dışına çıkamadığı için içeride büyümesidir. Batıklar sivilce benzeri lezyonlara dönüşür ve çoğu zaman kötü görünmekle kalmaz, aynı zamanda kişinin hayatını zorlaştırır.

Her epilasyon türü maalesef batık oluşumuna zemin hazırlar. Batıklardan kurtulmanın en sık kullanılan yöntemi ponza taşıyla peeling yapılmasıdır. Ancak bu uygulamada dikkatli olunmalıdır. Sert bir şekilde ponza taşıyla ovulan batıklar kanama yapabilir, cilt tahriş olabilir ve ciltte leke kalabilir. Banyoda sıcak suyla yumuşamış cilde duş jeli ya da sabunla uygulanması daha doğrudur. Düzenli uygulandığında batıklar giderilir.