Bazı varlıkların enerjisi hep yüksektir. Hayata merakları hiç sakinleşmez. Onlar bazen üsluplarıyla, bazen tempolarıyla, bazen deneyimleri ve bazen de meşakkatli yol buyunca oluşan kırıklara rağmen mücadele güçleriyle ilham vericidirler. Türkiye medyasının atmosferi geniş simalarından Nilay Örnek de elini taşın altına sokmaktan çekinmeyen cevvalliği ve öğrenme gücüyle bu ilham verme meselesini harika yürütüyor.

Bağışıklık sisteminizi güçlendirecek makaleler

“Bütün İyiler Biraz Küskündür”, Örnek’in ilk kitabı. Bağışıklık sistemimizi güçlendirecek nitelikte makalelerden oluşuyor. Kitap, geniş kadrajıyla hayatla derdi olan herkese, hayatın manasızlığını çürütme cesareti verecek; renkli içeriğiyle çabalamaktan vazgeçmeme gücü yaratacak bir içeriğe sahip.


Her ne kadar kitabın çıkış noktası ‘daha önce yayınlanmış yazılar’ olsa da tipik gazeteci kimliğiyle ikna olamamış Örnek zaten yayınlanmış olanı basmaya ve kimi makalelerini alıp onlardan bir temel kurduktan sonra yeni çatı için yeni metinler yazmaya, yıllar içinde biriken on binlerce fotoğraftan bir seçki yaparak nefis hikayeli fotoğraf altları hazırlamaya başlamış.

Hepimizin dünya ve Türkiye yorgunu olduğumuz bir dönemde (şarkıcı Teoman’ın deyişiyle), sorunları yok saymadan çözüm önerileri getiren Örnek, hayatı gördükçe özlerim dediği Ünsal Oskay’ın enerjisinin izinden gidiyor sanki. “Bütün İyiler Biraz Küskündür”de Oskay’ın mutluluk panzehri de mevcut: “Siyasilerin ve medyanın sizlere sunduğu hayatı beğenmiyorsanız, kendinize Dostoyevski’den, Sartre’dan, Camus’den, Rousseau’dan oluşan bir hayat kurun.” Ya da kısaca “Bütün İyiler Biraz Küskündür” okuyarak güçlü bir başlangıç yapın.

Kimler gelip geçmiyor ki kitaptan

Marina Abramovic’in eski aşkı Ulay’ın da dahil olduğu emsalsiz performansından Freud’un yeğeni ve halkla ilişkilerin yaratıcısı Edward Bernays’e, Thomas Edison’ın veliahdı, yaşayan en zeki gelecek bilimcisi kabul edilen Ray Kurzweil’ın ölümsüzlük teorisine, bilim insanı Stanley Milgram’ın ortaklık ettiğimiz adaletsizlikleri işaret eden deneyinden Kanadalı yazar-filozof Alain Deneault’nın vasatlık iktidarı ile mücadelesine, yeni çağın vebası ‘algıda yanlılık eğilimi’ Dunning-Kruger Sendromu’nun yan etkilerinden İstanbul Boğazı’na, aileli eski günlere, George Lois’den Baksı Müzesi’nin kurucusu Prof. Dr. Hüsamettin Koçan’a, Piero Fosanetti’den 1940’lar Amerika’sının en yetenekli ve en kara listedeki senaristi James Dalton Trumbo’ya kadar neler, kimler aracılık etmiyor ki Nilay Örnek’in hikayesine, hayatı anlama çabasına.

Yer yer otobiyografik, yer yer siyasi, kültürel, sanatsal ve gündelik bir keşif kitabı “Bütün İyiler Biraz Küskündür”. Nilay Örnek’in sığındığı limanların güzelliğine şapka çıkaralım ve kafamızı açtığı için teşekkür edelim.

Bütün İyiler Biraz Küskündür
Nilay Örnek
Artemis
268 sayfa