Karaciğer Sağlığı Nasıl Korunur ?
Karaciğer vücudumuzun sindirim sisteminde önemli bir rolü vardır. İlaç da dahil olmak üzere yediğiniz veya içtiğiniz her şey karaciğerimizden geçer. Sağlıklı kalabilmemiz ve karaciğerin görevini yapabilmesi için karaciğerimize iyi bakmamız gerekmektedir.
Doktorlar “Karaciğer bakımını iyi yapılmaz ise, kolayca çöpe atabilecek bir organ” olduğunu belirtmekteler. Ve bir kere çöpe attığında, bir daha asla geri getirilemez ve tek çaresi karaciğer naklidir.
Karaciğerimiz bir futbol topu büyüklüğündedir ve sağ alt göğüs kafesinin altında bulunur. Karaciğerimiz bir çok önemli faaliyet yürütmektedir. Vücudumuzun ürettiği bazı zararlı kimyasallardan kanımızı temizlemeye yardımcı olur. Karaciğer, yiyeceklerden yağı parçalamamıza yardımcı olan safra adı verilen sıvıyı üretir. Ayrıca glikoz diye isimlendirilen şekeri glikojen olarak karaciğerde depolar; bunu da ihtiyacımız olduğunda geri çözerek enerjimizi temin eder.Karaciğeri iyi durumda tutmak hiç de zor değildir. Tamamen sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemekle ilgilidir."Karaciğerimize bakmak, karaciğeri besleyici olan şeyleri yemek veya içmekten daha ziyade karaciğer için zararlı olanlardan kaçınmakla daha fazla ilgilidir.
Karaciğer Bakımı Ve Karaciğer Sağlığını Korumanın Yolları:
Alkol içmeyin
Alkol karaciğer hücrelerine zarar verir ve ölümcül olabilecek siroza dönüşen şişme veya yara izine neden olabilir.
Sağlıklı bir diyet yapın ve düzenli egzersiz yapın
Siroz karaciğerin en büyük baş belasıdır. Ancak sirozun tek sebebi alkol değildir. Siroza yol açan bir diğer neden olan alkolsüz yağlı karaciğer hastalığıdır. (NAFLD) . Ağırlığınızı kontrol altında tutarsınız karaciğerimiz bize teşekkür edecektir. Bu da siroza yol açan alkolsüz yağlı karaciğer hastalığını önlemeye yardımcı olur.
Bazı ilaçlara dikkat edilmeli
Bazı kolestrol ilaçları bazen karaciğer problemlerine neden olan bir yan etki gösterebilir. Ağrı kesici asetaminofen (Tylenol) çok fazla alırsanız karaciğerinize zarar verebilirsiniz.Farkında olduğunuzdan daha fazla asetaminofen alıyor olabilirsiniz. Grip ilaçları ve bazı ağrı kesiciler gibi ilaçlarda asetaminofen bulunur. Mutlaka kullandığınız ilaçların etken maddelerine dikkat edin.Yine bazı ilaçlar, alkol kullanmanız durumunda etkileşerek karaciğerinize zarar verebilir. Ve bazıları diğer ilaçlarla kombine edildiğinde yine zararlı olurlar. İlaçlarınızı doğru almanın en güvenli yolu için doktorunuza veya eczacınıza danışın.
Hepatiti nasıl önleyeceğinizi öğrenin
Hepatit diğer adıyla karaciğer iltihabı karaciğerini zayıflatan ciddi bir hastalıktır. Birkaç çeşidi vardır. Hastalığa neden olan virüsü taşıyan yeme içme suyundan hepatit A ‘ya yakalanma ihtimali her zaman mevcuttur. Hepatit B ve C ise ancak kan ve diğer vücut sıvıları yolu ile bulaşır. Riskinizi azaltmak için diş fırçaları, tıraş bıçağı veya iğne gibi öğeleri başkalarından ödünç almayın.Eğer hala olmadıysanız, çok geç olmadan –hani derler ya iki eliniz kanda dahi olsa -Hepatit-B aşınızı mutlaka olun ve belirli periyotlarda, Ant-HBS titrelerini kontrol ettirin.Hepatit C için ise henüz bir aşı bulunmamaktadır.
Hepatit taşıyıp taşımadığınızı test ettirin
Genellikle semptomları olmaz, yıllarca taşıyabilir ve bunu bilmezsiniz. Virüsle temas kurduğunuzu düşünüyorsanız (cinsel ilişki, hijyenik olmayan yerde yapılan saç ekimi vd) , doktorunuzla konuşarak kan testinize ihtiyacınız olup olmadığını öğrenin.
Toksinlere dokunmayın veya toksik ortamlarda nefes almayın
Bazı temizlik ürünleri, aerosol ürünleri, böcek ilaçları ve egzoz dumanı karaciğerimize zarar verebilecek kimyasallara sahiptir. Onlarla doğrudan temastan kaçının. Sigaralardaki katkı maddeleri karaciğerimize de zarar verebilir, bu nedenle sigara içmeyin.
Otlar ve besin takviyeleri konusunda dikkatli olun
Bazıları şifalı diye bildiğimiz otlar karaciğerimize zarar verebilir. Sorunlara neden olan birkaçı cascara (akdiken kabuğundan elde edilen müshil) , chaparral (Kaliforniyada bir tür çalı) , eşekkulağı, karakafes, kava (kava çalısı, biberi) ve ephedra (çin çayi, mutluluk ve enerji verici ve zayıflama amaçlı kullanılır) . Güvenmediğiniz ve bilmediğiniz bitki ve otların yan etkilerine vakıf değilseniz uzak durun.
Son yıllarda bazı otlar ve takviyeler, süt dikeni tohumu, borotutu kabuğu ve chanca piedra da dahil olmak üzere bozulan karaciğeri geri getirdiğini söyleyen otlar ticari amaçlı olarak pazara girdi. Bu iddialara karşı dikkatli olun. Bilim henüz bunlardan herhangi birinin karaciğer sağlığını geliştirdiğine dair yüksek kalitede bir kanıt bulamamıştır. Ve hatta bazıları zarar daha da zarar verebilir.
Karaciğer Sağlığı İçin Kahve İçin
Araştırmalar, kahve içmenin karaciğer hastalığına yakalanma riskini azaltabileceğini gösteriyor. Kimse bunun neden böyle olduğunu bilmiyor ancak daha fazla araştırma yapıldığında kulak vermeye değer.Karaciğerimizi sağlıklı tutmak için sağlıklı bir yaşam tarzı izlemek ve ilaçların zararları ve yararları konusunda bilgili olmak gereklidir.Karaciğer çok bağışlayıcı bir organdır ancak sınırları olduğunu unutmayın.