EFT ve Havale Ne Demektir?
Elektronik fon transferi (EFT) , banka personelinin doğrudan müdahalesi olmaksızın, paranın bir banka hesabından diğerine veya bir finansal kurumdan diğerine bilgisayara dayalı sistemler aracılığıyla elektronik olarak aktarılmasıdır.Havale ise elektronik ortamda gerçekleşen bu para transfer işleminin bir finansal kuruluşun kendi iç sisteminde bir hesap numarasından yada ibanda başka bir hesap numarasına veya iban numarasına aktarılmasıdır.Swift ise uluslararası para gönderme işlemine verilen addır.Ülkemizde EFT yönetimini merkez bankası yürütmektedir. Havale yönetimi ise havalenin gerçekleştiği finansal kuruluşun –genelde bankanın- kontrolü altındadır.EFT Saatleri ve Günleri
EFT yönetimini merkez bankası yürüttüğünden ve hafta sonları kapalı olmasından dolayı EFT işlemini hafta sonları ve resmi tatil günleri yapamamaktayız. Eft işlemi normal çalışma günlerinde ve mesai saatleri aralığında (09:00 -17:00 arası ) yapılabilmektedir. Bazı bankalar EFT saatinin bitiş zamanını 16:30 olarak belirlemiş olabilir. Bununla ilgili bankanızın web sitesinden gerekli bilgiyi öğrenebilirsiniz.Eft ve Havale Arasındaki Farklar
- EFT işlemini hafta sonları ve resmi tatil günleri yapılamaz. Ancak havale yılın herhangi bir günü yapılabilir.
- Eft işlemini günün her saati yapamayız sadece mesai saatleri içinde yapılabilir (genelde 09:00-17:00) . Ancak Havale işlemi her an hatta gece bile yapılabilir.
- Eft de para bir bankadan başka bir bankaya geçer. Ancak Havalede para yine aynı banka içinde hesap değiştirir.
EFT dünyada farklı isimlerle anılmaktadır. Amerika Birleşik Devletleri'nde, elektronik çekler veya e-çekler olarak da geçebilirler.Dönem birkaç farklı ödeme sistemini kapsayabilir,EFT ve Havale Örnekleri:· Kredi kartı veya bankamatik kartı ödeme kartı kullanarak kart sahibi tarafından başlatılan işlemler· Mükellef tarafından başlatılan doğrudan bir mevduat hesabına yapılan ödemeler· Bir işletmenin tüketicinin mal veya hizmet için ödeme hesaplarına yapılan doğrudan ödemeler· SWIFT gibi uluslararası bir bankacılık ağı üzerinden yapılan banka para transferi· Online bankacılıkta elektronik fatura ödemeleriBanka veya kredi kartları ile yapılan ödemeler de EFT kapsamındandır. Ancak ismine EFT POS denilmektedir.
EFTPOS Nedir ?
EFT POS, satış noktasında elektronik fon transferi olarak Türkçeleştirilebilir. Satış noktalarında bulunan ödeme terminallerinde banka veya kredi kartı gibi ödeme kartlarının kullanımına dayalı elektronik para transferlerini içeren bir elektronik ödeme sistemidir. EFT POS teknolojisi 1981'de Amerika Birleşik Devletleri'nde gelmiş ve diğer ülkeler tarafından kabul edilmiştir. Bu sistemler esasen ülkeye özgü olup ve birbirine bağlanmamaktadır.Banka ve kredi kartları, ISO / IEC 7810 ID-1 standardına uygun kabartmalı plastik kartlardır. Kartların ISO / IEC 7812 numaralandırma standardına uygun kabartmalı bir banka kartı numarası vardır.EFT POS teknolojisi 1981'de Amerika Birleşik Devletleri'nden gelmiş ve 1982'de kullanıma sunulmuştur. Başlangıçta, birbirleriyle bağlantılı olmamakla birlikte, muhabir bankacılık ilişkilerine katılanlarla sınırlı olan Interlink gibi ülke çapında bir dizi sistem kurulmuştur. Tüketiciler ve tüccarlar ilk başta bu ödeme yöntemini kabul etmekte çekingenlik gösterdiler ve bu da satış ve pazarlama hacminin az gerçekleşmesi sonucunu ister istemez doğurdu. Sonuç olarak, yüzyılın başlarına kadar ABD'de EFT POS' un büyüyemedi ve pazara çok yayılmadı.
Kısa süre sonra rağbet gördü, diğer ülkeler de EFTPOS teknolojisini benimsediler ancak bu sistemler ulusal sınırlarla sınırlı kaldı.1996'da mobil EFTPOS geldi ve ilk örneği 1997'de Kuala Lumpur da otellere bu sistemler kuruldu ve 1998 yılında Singapur'da bir pizza dükkanının hücresel ödeme yoluyla satışlarında Visa kartını kabul etmesi ile Asya'da mobil sistemlerin kullanıma açılması başladı. 2004 yılına gelindiğinde, Hücresel tabanlı Eftpos altyapısı yükselişe geçti ve 2010 yılında Hücresel tabanlı Eftpos, Global pazarın standardı haline geldi.
2002'den bu yana EFTPOS kullanımı önemli ölçüde büyüdü ve nakit kullanımının yerine geçerek standart ödeme yöntemi haline geldi. Daha sonra, tüketiciler ile tüccarlar arasındaki ödeme işlemlerini ve para transferi sürecini kolaylaştıran ağlar giderek daha da gelişti. EFTPOS sistemi bankamatik kartlarının veya kredi kartlarının kullanılmasına izin verir.Son yıllarda MasterCard ve Visa, uluslararası alanda kabul gören bir banka kartlarını geliştirdiler.