Kabağı Çekideğinin Sağlık Üzerindeki Faydaları
Balkabağı çekirdeği veya diğer adıyla kabak çekirdeği gerçekten bulunmaz bir mucizedir. Öncelikle bunların mükemmel bir mineral kaynağı olduğunu biliyoruz. Minerallerin yanı sıra, protein ve lif açısından zengindir ve şeker oranı düşüktür. Birçok rahatsızlıkları önleyebilen ve bağışıklık sistemimizi güçlendiren şaşırtıcı bir gıda kaynağıdır.Kabak çekirdeğinin vücudumuza hangi besin maddelerini sağladığına yakıdan bir göz atalım.
Demir
Bir çeyrek fincan dolusu kabak çekirdeği günlük ihtiyacınızın yüzde 16'lık bir oranda demir ihtiyacını sağlamaktadır. Organik kabak çekirdeği ise günlük ihtiyacın yaklaşık yüzde 40'ı gibi bir oranda sağlamaktadır. Demir bağışıklık sistemimiz için gereklidir. Demir eksikliğini önlemenin en kolay yolu kabak çekirdeği tüketmektir.Çinko
Kabak çekirdeği sadece çeyrek fincan porsiyon ile size günlük çinko ihtiyacınızın yüzde 23'ünü sağlamaktadır. İyi bir çinko kaynağı olan kabak çekirdeklerini tüketmek, hormon üretimine de yardımcı olur ve sağlıklı bir bağışıklık sistemine kavuşmayı sağlar. Ayrıca, sağlıklı bir metabolizmanın sürdürülmesinde de faydalıdırlar. Çinko eksikliği, kronik yorgunluk, soğuk algınlığı ve grip riski, öğrenme ve dikkat sorunları ve depresyon ile ilişkilidir.
Magnezyum
Magnezyum önemli bir mineraldir ve kabak çekirdeği magnezyumun en zengin kaynaklarından biridir. Bir porsiyonu günlük ihtiyacın yüzde 48'ini sağlamaktadır. Bu mineral vücutta çok önemli fonksiyona (psikolojik ve fiziksel) katılır. Vücudun enerji moleküllerinin oluşturulması, RNA ve DNA sentezi, kemik ve diş oluşumu için gereklidir. Magnezyumun kan basıncına fayda sağladığı ve kalp krizi, inme ve kalp durmasının önlenmesine yardımcı olduğu kanıtlanmıştır.Vücut, küçük bir porsiyon kabak çekirdeği ile günlük ihtiyacınız neredeyse yarısını elde etmektir. Tennessee Üniversitesi' ndeki araştırmacılar magnezyum alımının artması ile kemik mineral yoğunluğunun arttığını belirtmişlerdir.
Manganez
En yüksek manganez içeriği kabak çekirdeğinde bulunmaktadır. Her 100 gram çekirdekte 4.55 miligram manganez vardır, bu günlük ihtiyaçların yüzde 198'idir. Bu mineral önemlidir, çünkü enfeksiyonlara karşı direnç geliştirmeye yardımcı olur ve zararlı serbest radikallere karşı korur. Mineral, metabolik aktiviteye yardımcı olarak bir koenzim görevi görür. Bağ dokularının oluşumunda ve kan şekeri düzeyinin düzenlenmesinde çok önemli bir rol oynar.Kalsiyum düzeylerini dengelememize ve kalsiyum eksikliğiyle savaşmaya yardım etmemize ve fosfor desteğine ihtiyacımız vardır.Manganez vücudumuzda doğal olarak bulunur, ancak çok az miktarda olduğundan, günlük ihtiyacınızı karşılamanın bir yolunu bulmamız gerekir.
Lif
Kabuğu ile birlikte tüm kabak çekirdeği 28 gramlık bir porsiyonda 5.2 gram lif sağlar. Kabuksuz 28 gram balkabağı çekirdeği 1,8 gram lif içermektedir. Harvard Halk Sağlığı Okulu'na göre, yetişkinlerin günde 20 ila 30 gram lif tüketmek zorunda olduklarını ifade etmiştir. Bu da kabuklu ise 1 porsiyon ile günlük ihtiyaçların %17 sine karşılık gelmektedir. (kabuksuz ise yüzde 6 ila 9'u)Lif, kan şekeri düzenlemesine yardımcı olur ve sindirim sistemini geliştirir. Lifli diyetler ile, tip 2 diyabet ve obezite riski azaltılmaktadır. Lif bakımından zengin gıdalar yemek, hemoroit ve gastro intestinal hastalık gibi durumların riskini de azaltmaktadır. Kabak çekirdeğinden en fazla lif elde edebilmek için kabuğu ile birlikte yenmelidir.
Protein
100 gram kabak çekirdeği, günlük ihtiyaçlarımızın yüzde 38'ini oluşturan 20 gram protein içermektedir. Kaslar, beyin, cilt ve saçlar ve genel olarak vücudumuz için protein gerekli bir besin maddesidir. Protein beyindeki nörotransmitterleri tetikler ve ruh halimizi iyileştirir, kan şekerini düşürür, konsantrasyon ve uyanıklığa da yardım eder.Bitki proteini, hayvan temelli protein ile vücudumuz için aynı derecede önemlidir. Sadece kırmızı etten alınan proteinin beyin sağlığı, enerji, güç ve kemik sağlığını geliştirmeye yardımcı olabileceğini düşünüyorsanız yanılıyorsunuz demektir. Kabak çekirdeği proteini vücudumuz için büyük önem taşır, çünkü kas fonksiyonlarını onarmak ve sürdürmek için ona ihtiyacımız vardır.
Omega-3 Yağ Asitleri
Kabak çekirdeği, omega üç yağ asidi ve tekli doymamış yağların mükemmel bir kaynağıdır. Kabak çekirdeği kalbimizi korur, iltihaplanmayı önler ve vücut ağırlığını yönetmeye yardımcı olur. Sağlıklı yağlar iyi kalp sağlığı sağlayacak ve kan şekeri dengelemesine katkıda bulunacaktır. Bunlar sağlığımız için gereklidir ve vücudumuz onları kendisi üretemez.
Triptofan
Triptofan (ayrıca L-tryprophan olarak anılır) kabak çekirdeğinde bol bulunan bir amino asit olup uykuyu geliştirir. Hormonları üretip dengede tutabileceği için doğal bir ruh hali regülatörü görevi görür. Triptofan açısından zengin yemek yemesi doğal sakinleştirici bir etki sağlar ve daha fazla kilo vermeye yardımcı olur, çünkü besin isteklerini azaltır ve büyüme hormonunu uyarır.Kanada Fizyoloji ve Farmakoloji Dergisinde yayınlanan bir araştırmada araştırmacılar, triptofan bakımından zengin yiyeceklerin tüketilmesinin kaygıları hafiflettiği sonucuna varmışlardır. Bunun nedeni, triptofanın serotonin'e dönüşmesi, bu da ruh halini iyileştiren ve çinko yardımıyla beynin refahını arttıran bir nörotransmitter olmasıdır.Günlük olarak yaklaşık 1 gram triptofan uykunuzu iyileştirmek için yeterlidir ve 200 gram balkabağı tohumu yerseniz, gerekli günlük dozu alırsınız.
Kabak Çekirdeğinin Diğer Faydaları?
Bunun sağlığa ilişkin avantajlarının yanı sıra, kabak çekirdeğinin içerdiği besin maddelerinin doğrudan bir sonucu olarak, bu besinlerin hep birlikte organizmamıza nasıl faydalı olduğunu açıklamamız gerekir.
Anti-İnflamatuar Ve Alkalize Edicidir
Tüm yeşil gıdalar gibi, çiğ kabak çekirdeği, yüksek miktarda doğal klorofil içerir. Bu bileşik vücudun alkalileştirilmesinden ve temizlenmesinden sorumludur. Kanın alkalileştirilmesi, klorofil vücuda detoksifikasyon yapılması ve böylece asidik bir dengeden kaynaklanabilen iltihaplanmayı önler. Ayrıca, klorofil, vücudumuzun uygun pH dengesinin arkasındaki nedendir. Klorofil açısından zengin besinler de sağlıklı bir uykuya yardımcı olur.
Antimikrobiyal
Balkabağı çekirdeği, sadece herhangi bir besleyici değil, aynı zamanda da besleyici maddelerle doludur. Minerallerin, esansiyel asitlerin ve vitaminlerin etkisi ile vücudumuza bakterilere ve mikroplara karşı en üst düzeyde koruma sağlar. Kabak tohumları, antibakteriyel faydalarının yanı sıra, antifungal ve antiviral özellikleri ile de bilinir. Yapılan araştırmalara göre, çekirdekleri, antimikrobiyal özelliklere sahip pinoresinol, medioresinol ve larikesirinol adı verilen benzersiz proteinleri içeriyor. Tohumların ayrıca maya enfeksiyonlarını önleyebileceği gösterilmiştir.
Antioksidan
Balkabaklı tohumları E vitamini içerir ve alfa-tokoferol, gamma-tokoferol, delta-tokoferol, alfa-tokonoenol ve gama tokomonol, antioksidan mineralleri çinko ve manganez, fenolik antioksidanlar ve linyanlar gibi çeşitli formlar. Bu güçlü antioksidanların çeşitli karışımları mükemmel koruyucu özellikler sağlar.
Kalp ve Göz Sağlığı İçin Kabağın Etli Kısmında Beta-Karoten
Kabak tıpkı havuç gibi meyve ve sebzelere turuncu rengi veren güçlü bir antioksidan olan beta-karoten bakımından zengindir.Vücudumuzda beta-karoten A vitaminine dönüştürülür. Beta-karoten bakımından zengin yiyecekleri yediğimizde; ilk önce görme sağlığımızı korumuş oluyoruz.
Tek bir bardak kabak, günlük A vitamini alımının% 200'ünden fazlasını içerir. A vitamininin öncül maddesi beta-karoten, C ve E vitamini ile birlikte dejeneratif hasarı önleme, astım ve kalp hastalığına karşı korur.
Harvard Halk Sağlığı Araştırmacılarına göre, beta-karoten açısından zengin bir diyet ile prostat kanseri oluşumundaki azalma arasında pozitif bir ilişki olduğunu göstermişlerdir.
Kabaklar da hamile kadınlar için mükemmel bir besindir. Beta-karoten hormon sentezi için çok önemlidir ve bu nedenle gebelik sırasında gereklidir.Balkabağı lif açısından zengindirler, çok daha uzun süre tok hissetmemizi sağlarlar. Bunun yanı sıra kabak sindirimi artırmaktadır böylece kilo kaybına katkıda bulunuruz.Kabak meyvesinin etli kısmı çorbalar, kekler, tatlılar ve hayal edebileceğiniz hemen hemen her şey için kullanılabilir.
Kabak Çekirdeği Yağının Sağlığa Faydaları
E vitamini, omega 3- ve 6- yağ asitleri, çinko ve güçlü antioksidan açısından zengin olan kabak çekirdeği yağı, kabak çekirdeği tüketmek istemeyen insanlar için mükemmel bir alternatiftir. Çekirdeklerin bedenimize ve zihnimize yardımcı olan süper güçleri olduğu gibi, kabak çekirdeği yağlarının da genel sağlık için aynı şekilde mükemmeldir. Gerekli besin maddelerinin yüksek içeriğinden dolayı kabak çekirdeği yağı, cildimizi korur, çünkü kabak çekirdeği yağı zararlı serbest radikalleri yok eder, nemi korur ve genç bir görünüş sağlar. Yağdaki çinko ve E vitamini cilt tonunu iyileştirir ve sivilce ile savaşır.Kabak çekirdeği yağı, saç ve cilt için olumlu faydalar sağlar. Yapılan araştırmalara göre günlük 400 mg balkabağı çekirdeği yağı erkeklerde saç büyümesi üzerinde önemli etkilere sahiptir.Aynı şekilde yapılan çeşitli çalışmalarda, araştırmacılar, kabak çekirdeği yağının eklem ağrısı, baş ağrısı ve kızarıklık gibi bazı menopoz semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabileceğini göstermiştir. Aynı araştırma da kabak çekirdeği yağı kullanan kadınlar da , iyi huylu kolesterol düzeylerinde bir artış gözlenmiştir.