Gölün Coğrafi Konumu ve Boyutları

Don Juan ya da Don Juan Pond Gölü, Antartika Kıtasının kuzeydoğusunda yer alan ve donmayan göl olarak da bilinen gölettir. Kıtanın McMurdo Kuru Vadileri bölgesinde bulunan Don Juan Pond Göleti, 100 m genişliğinde ve 300 metre uzunluğunda 0,000003 km3 bir hacme sahiptir. Derinliği ise sadece 15 cm olarak ölçülmüştür.



Tuzluluk Oranı


Yaygın kanaate göre Ölü Deniz en tuzlu göl olarak kabul edilse de bu durum gerçeği yansıtmamaktadır. Don Juan Pond Göleti’ni sıra dışı yapan unsur, suyundaki tuzluluk oranının Dünyadaki tüm yer üstü su kaynaklarından daha fazla olmasıdır. Don Juan Pond Göleti, yüzde 44 civarındaki tuz oranıyla okyanuslardan 18 kat ve Ölü Deniz’den 2 kat daha tuzludur. Bu sayede, eksi 50 derecenin altındaki sıcaklıklarda dahi suları donmamaktadır.Belirli dönemle kuruyan göletin tuzu, yüzde 90 oranında kalsiyum klorit içerir. Kalsiyum klorit tuzu, su moleküllerinin arasında hareket ederek buzun kristalleşmesini önlerken suyun donma sıcaklığını da düşürür.
Don Juan Pond Göletinin tuz kaynağı, Olympus ve Asgard Ranges dağlık bölgelerinden gelen yer altı sularının taşıdığı yüksek yoğunluktaki tuz mineralleridir.
Mars gezegenine ilişkin bilimsel verilerle paralellikler taşıyan Don Juan Pond Göleti, bilim adamlarının Mars’a ilişkin yapılan araştırmalar için biçilmiş kaftan olarak değerlendirilmektedir. Özellikle astrobiyologların ilgi odağı olan Don Juan Pond Göleti’nde mikroskobik yaşam türlerinin var olup olamayacağı sorusunun cevabı, Mars’taki yüksek tuz ortamında yaşamın var olup olmayacağı konusundaki çalışmalara ışık tutacaktır.
Keşfedilmesi

Don Juan Pod Göleti, 1961 yılında keşfedilmiş ve göleti keşfeden helikopter pilotları Donald Roe ve John Hickey, gölete adını vermiştir. Don Juan Pond Göleti, herhangi bir yaşam formu barındırmamaktadır.