Gölün Coğrafi Konumu ve Boyutları
Ölü Deniz ya da diğer adıylaLut Gölü (Dead Sea) , Ürdün ile İsrail arasında yer alan ve Dünyanın deniz seviyesine göre en alçak gölüdür. Gölün yüzeyinin rakımı – 427’tür ve derinliği ise maksimum noktasında 377 m olarak ölçülmüştür. Bu özelliği ile de Dünyanın en derin tuzlu gölü olma özelliğine sahiptir. 650 km2 bir alana sahip olan Ölü Deniz’in, maksimum uzunluğu 67 km iken ve maksimum genişliği ise 18 km olarak ölçülmüştür.Lut Gölü’nün İbranice anlamı “tuz gölü”dür. Göl, okyanuslarla karşılaştırıldığı zaman ortalama 9 kat data tuzlu bir göldür. Göldeki tuzluluk oranı %33,7 olarak ölçülmüştür. Tuz yoğunluğu nedeniyle, bir insan çaba göstermeksizin su yüzeyinde kalabilir. Dünyanın en tuzlu gölleri/göletleri sıralamasında Don Juan Pond Gölü, Retba Gölü, Vanda Gölü, Garabogazköl Gölü ve Assal Gölü’nden sonra gelir. Tuz oranı nedeniyle isminden de anlaşılacağı üzere balık ve benzeri yaşam formlarının gelişmesine olanak sağlamamaktadır. Buna karşın, Ölü Deniz’de, bazı mikroorganizma, bakteri ve mantarlar mevcuttur.
Bağlantılı Nehirler
Ürdün Nehri,Ölü Deniz’e su taşıyan en önemli kaynaktır. Buna karşın, gölün sularını dışarı taşıyan herhangi bir akarsu olmadığı için kapalı göldür.
Ekonomik Değer ve Diğer Bilgiler
Ölü Deniz’de, konsantre sodyum klorit ve diğer mineral tuz çeşitleri (sülfat, bromin, potasyum ve magnezyum gibi) bulunur. Tuz, gölün sağladığı en önemli ekonomik değerlerden birisidir. Gölden elde edilen potasyum, tarımda yaygın olarak kullanılır.Gülde tuz oldukça acıdır ve sedef hastalığı, selüloit, akne ve kurdeşen gibi hastalıkların tedavisine yardımcı olmaktadır. Ayrıca, osteoartrit, kepek ve kas ağrıları gibi sağlık sorunlarının giderilmesine yardımcı olur. Dünyanın en deniz seviyesinden en alçak yolu Ölü Deniz kıyısında İsrail ile Batı Şeriya’yı birbirine bağlamaktadır.
Ölü Deniz, tarihi 3 milyon yıl öncesine dayanan oldukça eski tarihi olan bir göldür. İslam dini ve diğer semavi dinlerde Lut Gölü’ne önemli referanslar bulunmaktadır.
Kleopatra’nın da çok sevdiği ve Aristo’nun metinlerinde de yer alan Ölü Deniz, bir dönem ''kokulu göl'' adı ile de bilinmekteydi.