· Beyaz dengesi:
Beyaz dengesini otomatik yapmanız genellikle iyi sonu verecektir. Ancak en iyi tonları elde etmek için, beyaz dengesinde Kelvin değerini 4000K civarında belirleyerek çekim yapabilirsiniz. Renklerdeki sıcaklık ve soğukluk beklentinize göre farklı değerler seçip çekimler yapın ve en iyi sonuca ulaşmaya çalışın.
· Flash:
Kesinlikle kapatıyoruz. Ancak, burada bir şerh düşmekte fayda var. Mükemmel ışıklandırma düzeni bir çok şehrin sahip olmadığı bir husustur. Özellikle bazı manzaralarda uzak planda aşırı aydınlatma yakın planda ise yoğun bir karanlık olduğunu düşünelim. Bu durumda hangi ışık karakterine göre fotoğrafımızı çekeceğiz? Hangisini tercih edersek edelim çekim sonrası ya koyu bölgelerin açılması ya da ışık patlamalarının giderilmesi için RAW imaj üzerinde işlem yapmak mecburi olacaktır. Her iki durumda da belirli düzeyde doku kaybı olması muhtemeldir. İşte, bu tür bir kompozisyonda eğer ön plan aşırı karanlık ise dolgu flaş kullanmak mümkündür. Ancak, kullanacağımız flaşın en gücünü azaltarak yumuşak bir flaş ile çekim yapılmalıdır. Öte yandan, dış mekan gece portre çekimlerinde flaş kullanmamız gerektiğini unutmamakta fayda var.
· Çekim şekli:
Çekim esnasında deklanşöre basılması sonucunda az da olsa bir sarsıntı olacağı için tek kare çekim yerine zamanlayıcı ile ya da mümkünse uzaktan kumanda ile çekim yapılmalıdır. Fotoğraf makinenize uygun bir uzaktan kumandayı sahibinden.com ’da 10 TL’ye bulabilirsiniz.
· JPEG mi RAW mu:
Amatör fotoğrafçılar çekim sonrası fotoğraf işlemeyi tercih etmedikleri veya RAW dosyalarının JPEG sonuçlarına göre 3 katı fazla büyüklüğe sahip olması nedeniyle genellikle JPEG ile çekim yaparlar. Ancak yine de ham olan RAW dosya ile çekim yapmak çok önemlidir. RAW dosyalarında Photoshop ya da benzeri araçlarla yapılacak işlemelerde bozulmanın asgari düzeyde olacağını unutmamalıyız. Bazen fotoğrafımızdaki karanlık noktaları açmak ya da ışık patlamalarını gidermek ihtiyacı hasıl olabilir. Çünkü, doğru değerleri kullansanız dahi, çekim yapılan ortamdaki ışık dengesizlikleri çekim sonrası işlemeyi (post-processing) zorunlu kılabilir. Photoshopun günümüzde karanlık oda yerine geçtiğini kabul etmek gerekiyor.Artık çekim yapmaya hazırsınız. İlk çekimde en iyi sonucu elde edeceğinizi düşünmeyin. Bir gece çekiminde onlarca kare içinden birkaçının öne çıkacağını ve diğerlerini sileceğini unutmayın.
Işığınız bol olsun…