Hatırlatma: Diyabetli hastalarda beslenme planı; kişinin bireysel özelliklerine (cinsiyet, yaş, kullandığı ilaç veya insülin tedavisi vb.) göre farklılık gösterir. Bu nedenle diyabetli hastanın beslenme programı mutlaka bir diyetisyen tarafından oluşturulmalı ve hastaya diyetiyle ilgili kapsamlı bir eğitim verilmeli.
Diyabet hastaları bilinçli ve ölçülü beslenerek hayatı kendilerine zindan etmeden sağlıklı bir şekilde yaşamlarına devam edebilirler. Yağ, tuz, meyve, makarna, ekmek ve pirinç gibi gıdaları düzenli bir beslenmeyle berabar tüketebilirsiniz. Bu konumuzda şeker hastalarının sıkça sordukları şeker hastalığında beslenme nasıl olmalı, şeker hastalarında beslenme, şeker hastalarının diyeti nasıl olmalıdır, diyabet hastalığında beslenme, diyabet şeker hastalığında beslenme düzeni hakkında bilgiler paylaşmaya çalışacağız. Eğer insülin veya şeker düşürücü hap kullanıyorsanız egzersiz sırasında veya sonrasında kan şekerinizin düşebileceğini mutlaka aklınızda tutarak bunun için önleminizi almayı sakın unutmayın.

Beslenme alışkanlıklarının düzenlenmesi
Şeker hastalarına sağlıklı beslenme tüyoları; Hayatınız boyunca uygulayabileceğiniz, sağlığınız için en ideal beslenme düzenini oluşturarak kan şekerinizi istenen hedeflerde tutmak, şeker yükselmeleri(hiperglisemi) ve ani şeker düşmelerinin (hipoglisemi) olmamasını sağlamak, ideal vücut ağırlığınıza ulaşmanızı sağlayarak bu kiloda kalmanızı sağlamak ve bu sayede yaşam kalitenizi sağlığınızı olumsuz etkilemeden yükseltmek beslenme alışkanlıklarının düzenlenmesi ile gerçekleştirilebilir. Şeker hastaları ve aslında sağlıklı yaşam isteyen herkese genellikle sabah-öğle ve akşam yemeği olmak üzere üç ana öğün ve sabah ile öğlen arasında, ikindi vakti ve gece de üç ara öğün olacak şekilde yemek yemesini öneriyoruz.

Düzenli Egzersiz
Uygun fizik aktivite sağlık problemi olan veya olmayan herkesin sağlığı için iyidir. Şeker hastalarında egzersiz kan şekerinizi daha iyi kontrol altında tutmanızı sağlar. Aktivite vücuttaki şekerin daha hızlı tüketilmesini sağlar. Fazla kilolarınızdan kurtulmanıza yardımcı olur. Kendinizi daha iyi hissedersiniz.

Diyabetliler Bu Türdeki Gıdalardan Uzak Durması Gerekiyor
Şeker ve şekerli besinler
Reçel, bal, marmelat
Çikolata, dondurma, helva çeşitleri
Hazır meyve suları, meşrubatlar ve alkollü içecekler
Şekerli, kurabiye, pasta, tatlı ve hamur işleri
Kurutulmuş meyveler
Kızartılmış ve kavrulmuş besinler
Tereyağı, kuyruk yağı, iç yağ
Yağlı yiyecekler (krema, kaymak, mayonez )
Sakatatlar( karaciğer, beyin, böbrek, dil, dalak, yürek, işkembe v.b )
Sucuk, salam, sosis, pastırma
Kuru yemişler
İçeriği bilinmeyen hazır gıdalar
Bulyon et, tavuk tabletleri


Egzersiz programına başlamadan önce mutlaka doktorunuza danışarak tıbbi kontrolden geçmelisiniz.Yapmak istediğiniz egzersiz programını kısıtlayabilecek bir sağlık probleminizin olup olmadığını sormalısınız. Eğer insülin veya şeker düşürücü hap kullanıyorsanız egzersiz sırasında veya sonrasında kan şekerinizin düşebileceğini mutlaka aklınızda tutarak bunun için önleminizi alın. (Bkz Önlemler) Egzersiz olarak saymadığınız günlük işleriniz bile enerji tüketiminizin artmasına yol açarak kan şekerinizi düşürebilir. Örneğin alışveriş yapmak, bahçede çalışmak, uzun yürüyüş yapmak, yüzmek, dans etmek, ev işleri….

Yürüyüş (yapabildiğiniz kadar tempolu) en uygun egzersizdir. Bunun için bütün ihtiyacınız bir çift lastiği sıkmayan pamuklu çorap ve ayağınıza iyi uyan, vurmayan bir çift ayakkabıdır.

Yapılacak egzersize ve kan şekeri değerlerinize göre hipoglisemi yaşamamak için ek gıda almanız gerekebilir.

Glisemik İndeksi Düşük Besinler
Kepekli Un
Kepekli Pirinç
Meyve (kabuklu)
Bütün halinde patates (özellikle soğuk) Kurubaklagiller
Kepekli makarna

Glisemik İndeksi Yüksek Besinler

Beyaz Un
Beyaz Pirinç
Reçel, bal, marmelatlar
İçine şeker giren her türlü hamur işi
Beyaz un ile yapılmış hamurlu gıdalar