Nefes darlığı küçük büyük herkesin karşılaşabileceği bir rahatsızlıktır. Başlı başına bir hastalık olarak kabul edilmese de gece uykudan uyandırıyorsa kalp yetmezliği, sabaha karşı uyandırıyorsa da astım hastalıklarının habercisi olmasından büyük bir önem taşır.
Herhangi bir sebep olmaksızın, hızlı soluk alıp vermeye başlamak ise bu rahatsızlığın ilk belirtisidir. Bu durum fark edildiğinde hemen bir sağlık kuruluşuna gidip gerekli kontrollerin yapılması gerekir. Hastaların belirttiği şikayetler ise; nefeslerinin yetmemesi, ciğerlerini tam olarak dolduramaması ve bu sebeple sonuna kadar nefes alıp verememesi, göğsünde bir sıkışma ya da bir ağırlığın olması yönündedir.
Nefes darlığı çeşitli şekillerde ortaya çıkabilir. Herhangi bir işle uğraşırken, istirahat ederken hatta gece uykudan uyandıracak derece kendini gösterebilir.
Hangi tip nefes darlığı, hangi hastalıkların belirtisi olabilir

Soğuk havada nefes almakta güçlük çekme: Astıma işaret edebilir.
Eforla artan nefes darlığı: KOAH, fibrozis, romatolojik hastalıklar, anemi, tiroit hormon bozuklukları veya kalp hastalıkları gibi birçok hastalığın belirtisi olabilir.
Nefesin yetmediği hissi: Hiçbir sebep bulunamazsa “psikojenik dispne” denilen, kişinin iç sıkıntılarından kaynaklanabilir.
Geceleri artan nefes darlığı: Nefes darlığı özellikle yatınca artıyorsa, kalp yetmezliği ve astıma işaret edebilir.
Oturulduğunda bile nefes almakta güçlük çekme: Kişinin oturduğu yerde bile nefes darlığı hissetmesi; astım, KOAH, akut bronşit, zatürree, akciğerde kitle, akciğer zarları arasında sıvı toplanması, damar tıkanıklığı ve fibrozis gibi birçok akciğer hastalığına ait olabilir. Aynı zamanda anemi, romatizmal hastalıklar, kalp hastalıkları, böbrek yetmezliği, hormonal bozukluklar, reflü ve uykuda solunum apnesi gibi vücudun hemen tüm sistemlerini ilgilendiren hastalıklarda da ortaya çıkabilir.
İstirahat halindeyken oluşan nefes darlığı: Astım, pulmoner emboli, zatürree, akciğer kanserleri, akciğer zarında sıvı toplanması ve aneminin belirtisi olabilir.


Hastadan öncelikle dikkatli bir hikaye alınması ve fizik muayene yapılması gerekir. Sonrasında uygulanan akciğer grafileri, solunum fonksiyon testleri, egzersiz testleri, arter kanında oksijen ve karbondioksit ölçümleri, nefes darlığının nedenleri açısından çok önemli bilgiler verir. Bu testlerle nefes darlığının nedeninin akciğerde olup olmadığı anlaşılır ve gerekirse daha ayrıntılı testlere geçilir.
Rahat bir soluk için:

Sigara dumanı ve kirli havadan kaçının.
Düzenli olarak spor yapın.
Deniz seviyesinden çok yüksek yerlerde yaşamayın.
Burundan nefes alın.
İdeal kilonuzu koruyun.