Bir kadının gebeliği ile bebeğinin ikinci yaş günü arasındaki 1000 gün, annenin beslenme tarzının çocuğunun hayatında en belirleyici rol oynadığı dönem. Anne karnında başayan yetersiz beslenme ciddi hastalıklara bilet çıkarıyor.
Bebeklerin 1000 günlük bu dönemde yetersiz beslenmesi, beyin gelişimlerinde kalıcı hasarlara yol açabiliyor. Yetersiz beslenme vakalarının % 20’si anne karnındayken başlıyor. Bebekliği süresince yetersiz beslenen bir bebek hayatının ileri dönemlerinde kronik hastalıklara yakalanıyor. Yetersiz beslenme, beyin gelişiminde bozulma, zayıf bağışıklık sistemi, diabet ve kanser gibi hayatın ileri dönemlerinde ortaya çıkabilecek ciddi hastalıklara bilet çıkarıyor.
Yetersiz beslenmenin en sinsi göstergesi büyümenin yavaşlaması.Bugün dünya nüfusunun 1/3’ünün yetersiz beslendiği tahmin ediliyor. Yetersiz beslenme, obezite, vitamin ve mineral eksikliğine yol açan bir beslenme türü. Bugün yeryüzündeki çocukların % 40’ına 5 yaşına girmeden obez teşhisi konuluyor. Ayrıca yetersiz beslenmeden kaynaklanan hastalıklar bir sonraki nesle de aktarılıyor.
Her yıl 3 milyon çocuk kötü beslenme nedeniyle hayatını kaybediyor. Her yıl çocukların % 25’inin, kronik yetersiz beslenmeye bağlı nedenlerle büyümesi yavaşlıyor. Yetersiz beslenmeyle ilgili sağlık sorunlarının % 100’ü önlenebilir.
Her 4 çocuktan 1’inin büyümesi, yetersiz beslenme nedeniyle engelleniyor. Her yıl yetersiz beslenen annelerin emzirme yeteneklerini kaybetmesi sonucunda, 800 bin bebek ölüme yaklaşıyor.