Bayburt Yöresine Özgü Lezzetler

Türkiye’nin hemen her şehrinde olduğu gibi Bayburt ilinin de kendine has yöresel lezzetleri bulunmaktadır. Sebze yemeğinden et yemeğine, salata çeşitlerinden tatlılarına kadar Bayburt, kendini diğer şehirlerden ayırmaktadır. Akdeniz Bölgesinde bulunan Bayburt ili, bulunduğu coğrafi şartlar itibariyle zengin bir mutfak kültürüne sahiptir.

Bayburt iline özgü birçok meşhur yemek, içecek, hamur işi ve tatlılar vardır. Ama Bayburt denince akla ilk gelen yöresel lezzetler galacoş, tel helvası, lor dolması v.b. Bu yöresel lezzetlerin dışında Bayburt iline özgü diğer yöresel lezzetleri de anlatmaya çalışacağız. İşte sizlere Bayburt yöresine ait lezzetler…
Bayburt Yöresel Yemekleri

  • EŞKİ LAHANA
  • GALACOŞ
  • LOR DOLMASI
  • SÜT BÖREĞİ
  • TATLI ÇORBA
  • TEL HELVASI
  • YALANCI DOLMA

Bayburt Yöresel Yemek Tarifleri

Bayburt Tel Helvası

Bayburt Tel Helvası Malzemeleri

  • 250 gram tereyağı
  • 3 su bardağı un
  • 1 kg. toz şeker
  • 1 adet limon

Bayburt Tel Helvası Nasıl Yapılır?

1 kg. şekere, 2 su bardağı su konulup kaynatılır. Üzerine bir miktar limon sıkılır. Şeker hafif kırmızı renge gelince bir kaşık kadar bu şekerli sudan soğuk su içine dökülür, katı hale (ağda) gelirse helvanın ağdası olmuş demektir. 250 gram yağla kavrulan un büyükçe bir tepsi içinde soğutulur, soğutulan ağda beyaz bir renk alıncaya kadar yoğrulur. Sonra iki ucu birleştirilerek simit şekline getirilir tepsideki soğutulmuş, kavrulmuş un içersine konulur üzerine kavrulmuş un dökülür ve 3 – 4 kişi tarafından kenarlara doğru çekilerek halka büyütülür. Bu halka ikiye katlanarak tekrar aynı işlem yapılır, katlar incelinceye kadar çekilir, tel tel olan katlar kopartılarak servis yapılır.
Bayburt Eşki Lahana

Bayburt Eşki Lahana Malzemeleri

  • 250 gr. parça et veya kavurma
  • 1 kg. ekşi lahana (salamura)
  • 1 su bardağı bulgur
  • 2 yemek kaşığı börek yağı
  • 1 adet kuru soğan (orta)
  • 1 çay kaşığı kırmızı biber
  • 2 yemek kaşığı salça (domates)
  • 1 tutam tuz

Bayburt Eşki Lahana Nasıl Yapılır?

Bayburt Eşki Lahana
Su ile et yaklaşık 20 dk. haşlanır. Önce üzerine bulgur ilave edilerek bir taşım kaynaması sağlanır, sonra küçük küçük doğranmış ekşi lahana ilave edilir. Bir başka kapta soğanlar pembeleşinceye kadar yağ, kırmızıbiber, salça karıştırılarak pişirilir. Bu karışım ekşi lahananın içine konulur. Kavurma ile pişirilerek bu aşamada karışım ilave edilir ve yaklaşık 45 dakika pişirilir. Bir müddet dinlendirildikten sonra servis yapılır.