Ordu Yöresine Özgü Lezzetler

Türkiye’nin hemen her şehrinde olduğu gibi Ordu ilinin de kendine has yöresel lezzetleri bulunmaktadır. Sebze yemeğinden et yemeğine, salata çeşitlerinden tatlılarına kadar Ordu, kendini diğer şehirlerden ayırmaktadır. Karadeniz Bölgesinde bulunan Ordu ili, bulunduğu coğrafi şartlar itibariyle zengin bir mutfak kültürüne sahiptir.

Ordu iline özgü birçok meşhur yemek, içecek, hamur işi ve tatlılar vardır. Ama Ordu denince akla ilk gelen yöresel lezzetler kabak kavurması, soslu patlıcan, sakarca kayganası, fırın fasulye v.b. Bu yöresel lezzetlerin dışında Ordu iline özgü diğer yöresel lezzetleri de anlatmaya çalışacağız. İşte sizlere Ordu yöresine ait lezzetler…
Ordu Yöresel Yemekleri

  • Mısır Yarmalı Aş Sarması
  • Kabak Kavurması
  • Sakarca Kayganası
  • Kabak Kayganası
  • Pezik (Pazı) Mücveri
  • Soslu Patlıcan
  • Taze Bezelye Kayganası
  • Sakarca Kayganası
  • Keşkek (Gendeme)
  • Pancar Diblesi
  • Fasulye Diblesi
  • Galdirik Kavurması
  • Fırın Fasulyesi
  • Etli Pancar Sarması
  • Pancar Döşemesi
  • Pancar Çorbası (Karalahana)
  • Mısır Çorbası
  • Kabak Çorbası
  • Isırgan Çorbası
  • İçli Tava
  • Hamsi Buğulama
  • Hamsi Köftesi
  • Su Böreği
  • Yufka Böreği
  • Ev Makarnası
  • Kabak Tatlısı
  • Aşure
  • Un Helvası

Ordu Yöresel Yemek Tarifleri

Ordu Hamsi Köftesi

Ordu Hamsi Köftesi Malzemeleri

1 kg. hamsi,1 yumurta,1 baş orta büyüklükte soğan,1 çorba kaşığı salça,2 yemek kasığı un, bayat ekmek içi. Köfte baharı, maydanoz, sarımsak, tuz
Ordu Hamsi Köftesi Nasıl Yapılır?

Hamsiler ayıklanarak kılçıkları çıkarılır. Yıkanıp tuzlanır. Üzerine bayat ekmek içi ufalanarak yumurta, salça, un, köfte baharı dövülmüş sarımsak, maydanoz ve rendelenmiş soğan ilave edilir. Hepsi birlikte iyice yoğrulur. Köfte şekli verilip yağda kızartılır.


Ordu Hamsi Tava

Ordu Hamsi Tava Malzemeleri

1 kg hamsi,1 çay bardağı zeytinyağı, biraz mısır unu, limon, tuz.
Ordu Hamsi Tava Nasıl Yapılır?

Ordu Hamsi Tava
Hamsiler ayıklanarak yıkanır ve tuzlanır. Hamsinin iki tarafı da unlanır. Bir tavada yağ kızdırılır. Hamsiler tavaya düzgün bir şekilde yerleştirilir. Hamsiler kızartılır. Tavanın kendi kapağı ile çevrilerek diğer tarafı da aynı şekilde kızartılır servis tabağına alınır üzerine limon sıkılır.


Ordu Etli Pancar Sarması

Ordu Etli Pancar Sarması Malzemeleri

3 bağ pancar (kara lahana), yarım kg. dana kıyma, 4 adet soğan, 1su bardağı pirinç, 1 yemek kaşığı tereyağ, 1 fincan sıvıyağ, yarım demet maydanoz, 1 yemek kaşığı salça, tuz-karabiber.
Ordu Etli Pancar Sarması Nasıl Yapılır?

Pancar saplarından ayrılır, kaynar suda hafif diri kalacak şekilde haşlanır ve soğuk suya alınıp süzülür. Ayrı bir kapta kıyma ince kıyılmış soğan, yıkanmış pirinç, maydanoz, salça, tuz ve karabiber ve biraz su ilave edilip yoğrulur. Pancarın damarlı tarafı içe gelecek şekilde düz tabağa yayılır, hazırlanan iç arasına koyulur 2-3 cm eninde küçük sarılır. Tencereye düzgün şekilde dizilir, kalan salça sıcak suda ezilir, dolmanın üzerine ilave edilir. Dağılmaması için dolmaların üzerine tabak kapatılır. Kaynamaya bırakılır, üzerine tereyağı ve sıvı yağ ilave edilir. Suyu çekerse sıcak su ilave edilerek pişirilir. Pişme suyu yarı yarıya kalması gerekir.
Ordu Kabak Tatlısı

Ordu Kabak Tatlısı Malzemeleri

1 kg. kış kabağı,2 bardak toz şeker,1 çay bardağı çekilmiş fındık içi
Ordu Kabak Tatlısı Nasıl Yapılır?

Kabak dilimlenerek kabukları soyulur. Bir tencereye dizilir. Kabakların üzerini örtecek kadar su konulur. Suyunu çekinceye kadar orta ateşte pişirilir. Daha sonra kabak dilimleri fırın tepsisine yerleştirilerek üzerine şeker serpilir. Fırına sürülür. Pişince fırından alınarak soğumaya bırakılır. Üzerine çekilmiş fındık içi veya ceviz içi serpilir. Servis yapılır.