Tokat Yöresine Özgü Lezzetler

Türkiye’nin hemen her şehrinde olduğu gibi Tokat ilinin de kendine has yöresel lezzetleri bulunmaktadır. Sebze yemeğinden et yemeğine, salata çeşitlerinden tatlılarına kadar Tokat, kendini diğer şehirlerden ayırmaktadır. Karadeniz Bölgesinde bulunan Tokat ili, bulunduğu coğrafi şartlar itibariyle zengin bir mutfak kültürüne sahiptir.

Tokat iline özgü birçok meşhur yemek, içecek, hamur işi ve tatlılar vardır. Ama Tokat denince akla ilk gelen yöresel lezzetler Tokat kebabı, madımak, keşkek, pehlili pilav v.b. Bu yöresel lezzetlerin dışında Tokat iline özgü diğer yöresel lezzetleri de anlatmaya çalışacağız. İşte sizlere Tokat yöresine ait lezzetler…
Tokat Yöresel Yemekleri

  • Tokat Kebabı
  • Bat
  • Keşkek
  • Madımak
  • Çalma pekmezli tavuk
  • Akzambak reçeli
  • Kuru patlıcan kavurması
  • Pehlili pilav
  • Dut reçeli
  • Zoğallı çorba
  • Soğuk yarma çorbası
  • Oğmaç çorbası
  • Topallaklı helle
  • Püşürük çorba
  • Keşbo çorba
  • Nivik
  • Baldıran
  • Güdül
  • Kumak
  • Hasurda

Tokat Yöresel Yemek Tarifleri

Tokat Kebabı

Tokat Kebabı
Tokat kebabı’nı, Tokat’a özgü yapan Tokat kebabında kullanılan etin ve kuyruk yağının bölgeye ait, doğal ortamda veya yaylalarda yetiştirilen Karayaka koyunlarının 6-9 aylık erkek kuzularından yetiştiriliyor olması, sebzelerin (Tokat biberi, patlıcanı, domatesi) Tokst ilinde yetiştirilmesi ve kendine has kebap ocağında pişirilmesidir. Altı kısımdan oluşan Tokat kebabı ocağında; ateşlik, baca, şiş asma metal mili, tava, yağdanlık ve kebap çıkarma şişi kullanılır.


Tokat Madımak

Tokat’ın yöresel yemeklerinden olan madımak yöre halkı için oldukça önemlidir. madımak sadece yemek kültürü içinde değil halkın bütün yaşantısında yer etmiştir. Maninlere, bilmecelere konu olmuştur. Madımak zamanı madımakların toplanması kadınlar için sosyalleşmenin yollarından biridir. Çünkü madımak toplamaya yalnız gidilmez, topluca gidildiğinden kadınlar arasında dayanışma ve arkadaşlık bağları güçlenmiş olur.
Tokat Keşkek

Nohut bir gece önceden sıcak su ile ıslatılır. Etle birlikte büyük bir tencereye konulup nohutlar hafif yumuşayana kadar haşlanır. İçine yarma eklenir. Eğer et suyu yeterli gelmezse normal su ilave edilir. Çemen az miktarda suda ezilerek tuz, baharat ve tereyağı ile karıştırılarak tencereye eklenir. Kaynamaya başlayınca kısık ateşte yada ekmek fırınında ağzı kapalı olarak 4-5 saat pişirilir. Sıcak servis yapılır.