Dolaşım Sistemi yada Kan Dolaşımı
İsminden de anlaşıldığı üzere vücuda giren oksijenin ve besinlerin ve ortaya çıkan atıklarında gerekli bölgelere taşınmasını sağlayan sisteme dolaşım sistemi denir. Kısaca bu tanımı yapabiliriz. Tabi bütün bu dolaşımı sağlayan yapı kandır. Yani bütün her şey kan ile taşınır. dolayısıyla Kan Dolaşımı da diyebiliriz.
Kan dolaşımı iki türlüdür. Büyük kan dolaşımı ve küçük kan dolaşımı. Küçük kan dolaşımına akciğer dolaşımı da denilmektedir. Vücuda alınan besinler ve oksijen kan dolaşımı sayesinde vücudun her tarafına taşınır. Daha sonra ortaya çıkan atıklar ve karbondioksit yine aynı şekilde taşınarak dışarı atılmak üzere ilgili yerlere taşınır.
Dolaşım sisteminde kan bütün vücudu dolaştığında kalbimizden iki defa geçer. Bunun nedeni küçük ve büyük dolaşım gerçekleşmesi. Yani kan önce kalp ile akciğer arasında taşınır. Daha sonra kan bütün vücuda taşınır.
Küçük Kan Dolaşımı (Akciğer Dolaşımı)
Kalbimizin sağ karıncığında bulunan kirli kan, temizlensin diye akciğer atardamarı ile akciğerlere gelir ve ardından burada temizlenen kan akciğer toplardamarlar ile kalbimizin sol kulakçığına gelir. Bu dolaşıma küçük kan dolaşımı yada akciğer dolaşımı denilmektedir. Bu dolaşımın yapılmasının sebebi kanın temizlenmesini sağlamaktır.
Büyük Kan Dolaşımı
Kalbimizin sol karıncığında bulunan temize kan aort atardamarlar aracılığı ile vücudun her yerine pompalanır. Pompalanan bu kan kirlendikten sonra alt ve üst toplardamarlar ile kalbimizin sağ kulakçığına getirilir. Bu dolaşıma da büyük kan dolaşımı denir. Bu dolaşımın yapılmasının sebebi vücuda temiz kan iletmek ve vücuttaki kirli kanı toplamaktır.