Sarı Kantaron Gerginliği Yok Ediyor
Türkiye'de yıllık tüketimi 30 milyon kutuya dayanan antidepresanlar, yan etkileriyle sürekli tartışılır hale gelince halk; sarı kantarona depresyona çare aramaya başladı. Bitkinin, aktarlardaki satışları patladı. Tıp dünyası, sarı kantaronun depresyon tedavisindeki başarısını anlamaya çalıştı. Ülkemizde 'Kanotu', 'Kılıçotu', 'Mayasılotu' ve 'Yaraotu' gibi isimlerle bilinen sarı kantaron, halk arasında sinirsel ve psikolojik rahatlama maksadıyla kullanılıyor. Şöhreti büyük şehirlere de ulaşan sarı kantaronun çayını İstanbul'da birçok lüks kafe de mönüsüne ekliyor. Türkiye'de en çok çay halinde tüketilen sarı kantaronun aynı zamanda kapsül haline getirilmiş ekstresi de bulunuyor. Prof. Dr. Erdem Yeşilada, sarı kantaronun başka bir avantajının da yan etki konusunda görüldüğünü söylüyor, sarı kantaronda yüzde 3 civarında görülen yan etkilerin depresyon ilaçlarında yüzde 40'lara ulaştığını belirtiyor.
YAN ETKİSİ İLAÇTAN AZ!
Sarı kantaronun rastgele toplanması ve bilinçsizce tüketilmesinin sağlık açısından riskli olduğunu belirten Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Oya Kaçar ise fazla tüketilmesi durumunda özellikle açık tenli kişilerde ışığa duyarlılık, ciltte kızarıklık ve döküntü gibi yan etkilere neden olabileceğini vurguluyor.
NASIL YETİŞTİRİLİYOR?
Kaçar, sözlerini şöyle sürdürüyor: "Sarı kantaron bitkisinin ikinci yıldan sonra verimi artmaktadır. Bitki boyu 60-100 santimetre arasında değişen bu bitkinin balkonda saksıda yetiştiriciliği uygun değildir. Bahçe gibi küçük alanlardaki yetiştiricilikte ise bakım işlemlerine dikkat edilmelidir. Sarı kantaron çiçeklenme döneminde biçilmeli, karanlık ortamda kurutulmalı ve bitki boyunun üçte birlik kısmı farmakolojik uygulamalar için kullanılmalıdır."
SARI KANTARON ÇAYI NASIL HAZIRLANIR?
Bir tatlı kaşığı dolusu bitki, bir su bardağı kaynamış suya eklenir ve dört dakika demlendikten sonra süzülür. Günde iki-üç bardak içilir.