İşte Yılmaz Özdil’in yazdığı Curtis
Henüz 10 yaşındayken Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ile mektup arkadaşı olan ve sonrasında Türkiye'ye de gelerek Anıtkabir'i ziyaret eden Curtis La France'In hikayesini Yılmaz Özdil bugünkü köşesinde gündeme getirdi. Peki kimdi bu Curtis ve neden Atatürk'e mektup yazmıştı? İşte 'minik' Amerikalının hayat hikayesi...
Yılmaz Özdil, bugünkü köşesinde yakın tarihimizde pek de bilinmeyen bir sayfayı kaleme aldı. Özdil, 1923 yılında Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’le mektuplaşan ve o yıl 10 yaşında olan ABD’li Curtis La France’yi anlattı. İşte Atatürk’en belki de en küçük mektup arkadaşı olan Curtis La France’nin hikayesi…
ABD’nin New York eyaletine bağlı Elmira kentinde yaşayan ‘Türkiye ve Atatürk hayranı’ Curtis La France 28 Ekim 1923 günü bir mektup yazarak Çankaya’ya postaladı. La France mektubunda “Gazi Mustafa Kemal Paşa, Angora, Türkiye… Sayın efendim, ben 10 yaşında Amerikalı bir çocuğum, Türkiye ve yeni hükümetine büyük ilgi duyuyorum. Siz ve bayan Kemal hakkında bir röportaj okudum. Türkiye hakkında bir defterim var. Şimdiden siz ve bayan Kemal hakkında birçok yazı ve resim topladım. Lütfen bir Amerikalı çocuğa küçük bir not ve imzalı fotoğrafınızı gönderin. Bir gün Türkiye'yi görebileceğimi umut ediyorum, saygılarımla, Curtis LaFrance.” diye yazdı.
27 Kasım’da eline ulaşan bu mektuba Atatürk şu cümlelerle yanıt verdi:““Türkiye Cumhuriyeti Riyaseti, hususi…
Mister Curtis LaFrans'a, Ankara… Mektubunuzu aldım. Türk vatanı hakkındaki alaka ve temenniyatınıza (iyi dileklerinize) teşekkür ederim. Arzunuz vechiyle bir adet fotoğrafımı leffen (ilişikte) gönderiyorum. Amerika'nın zeki ve çalışkan çocuklarına yegane tavsiyem, Türkler hakkında her işittiklerine hakikat nazarıyla bakmayıp, kanaatlarini mutlaka ilm ve esaslı tedkikata (hakkıyla anlayıp, araştırmaya) isnad ettirmeye (dayandırmaya) bilhassa atf-ı ehemmiyet (önem) eylemeleridir. Hayatta nail-i muvaffakiyet ve saadet olmanızı temenni eylerim. Türkiye Reisicumhuru Gazi Mustafa Kemal”
Bu mektuplaşma ise 1998 yılında ortaya çıktı. Mektuplar ise Curtis La France tarafından Anıtkabir müzesine bağışlandı. Türkiye’ye de gelen La France tıpkı Atatürk gibi bir 10 Kasım günü 2012 yılında hayata gözlerini yumdu.
La France, geriye Atatürk’e yazdığı mektubun yanı sıra başarılı bir de hayat hikayesi bıraktı…İŞTE ASA CURTİS LAFRANCE’NİN KISA HAYAT HİKAYESİ…
Henüz 10 yaşında Atatürk’e gönderdiği mektupla dikkatleri üzerine çeken La France, Atatürk’ün Batılı bir ülkeye gönderdiği mektubun ilk alıcısı olarak dikkatleri üzerine çekti ve o dönem Life dergisinde yer aldı.
1998’de Ankara’ya gelerek mektubu Atatürk Müzesi’ne veren LaFrance, Yale Üniversitesi’nde okuduktan sonra Columbia Üniversitesi’nde master yaptı.
İkinci Dünya Savaşı sırasında aldığı dil eğitimi dolayısıyla görev yapan LaFrance, daha sonra aile şirketinin başına geçti.
Amerika’nın en eski itfaiye ekipmanları üreticisi olan The American LaFrance Fire Engine Company, adıyla 1832’de kuruldu.
Ürünleri arasında ambulans, ilk yardım araçları ve itfaiye ekipmanları üreten şirket, yaptığı teknolojik atılımlarla sektörü dönüştürdü.
Barbara Blake LaFrance ile evlenen bu Karen Ruth ile Margaret Haviland adında iki kız çocuğu bulunan Laf France 10 Kasım 2012 tarihinde 99 yaşında hayatını gözlerini yumdu.