Sürekli Anksiyete Nedir?


Anksiyete, birleşerek gerginlik, panik ve rahatsızlık gibi duygular meydana getiren çeşitli bileşenler (davranışsal, bilişsel, duygusal ve genetik/bedensel) içeren psikolojik ve fizyolojik bir durum olarak tanımlanır. Anksiyete, süresine bağlı olarak "durumluk" veya "sürekli" olarak kategorilere ayrılabilir.

Sürekli - Durumluk: Durumluk anksiyete, bir kişi korkutucu stres yükleyiciler veya tehlikeler ile temasa girdiğinde meydana gelen hoş olmayan bir duygusal dürtü olarak tanımlanır. Bir kişinin durumluk anksiyeteye tepki göstermeye sürekli eğilimi anlamına gelen sürekli anksiyetenin nedeni, kişinin devamlı kötü durumların oluşmasını beklemesidir.

Önem: Sürekli anksiyete, genellikle anksiyete bozukluğu olan kişiler ile ilişkilidir.

Özellikler: Sürekli anksiyete, ekstra endişeli olmaya eğilimi olan ve kendisini kışkırtan uyarıcılarla karşılaştığında sağlıksız tepkiler gösteren bir kişi tarafından geçirilen sabit bir anksiyete evresi olarak kabul edilir.

Etkiler: Sürekli anksiyetesi olan bir kişi başka kişilerin farkında bile olmayacağı bir takım şeylerden endişe duyabilir; örneğin rüzgârda uçan bir yapraktan veya belirli bir renkten (bu rahatsızlığa sahip olmayan insanların bir tehdit olarak bile algılamayacağı şeyler) dolayı anksiyetesi tetiklenebilir.

Görev: Özellikle sürekli anksiyetesi olanların, kendilerini kışkırtan çeşitli uyarıcıları ve neden oldukları anksiyete seviyelerini yazmaları yararlıdır.