Genellikle belinde bir ağrı hisseden kişinin ilk olarak aklına çoğu zaman bel fıtığı gelir. Ancak kişinin direkt olarak bu ağrıları kendi başına değerlendirerek bel fıtığına yakalandığı düşünerek bir takım yanlış tutum ve davranışlar içerisine girmemesi gerekiyor.
Bel ağrısı dünyada görülen tüm ağrı çeşitleri arasında baş ağrısından
sonra ikinci sırada geliyor.
Genellikle belinde bir ağrı hisseden kişinin ilk olarak aklına çoğu zaman bel fıtığı gelir. Ancak kişinin direkt olarak bu ağrıları kendi başına değerlendirerek bel fıtığına yakalandığı düşünerek bir takım yanlış tutum ve davranışlar içerisine girmemesi gerekiyor. Unutulmaması gereken bel ağrısının onlarca farklı nedenden ortaya çıkabileceğidir.Ancak bu ağrıların vücudumuzun başka bölgelerinden kaynaklanıyor olabileceği her zaman göz önünde tutulmalıdır. Söz gelimi karaciğerde meydana gelen sorun nedeniyle gerçekleşen bir ağrı bel bölgesine yayılarak kendini gösterebiliyor.
Bel fıtığı çok sayıda kemikten oluşan omurganın genellikle alt kısımlarında ortaya çıkar. Omurgamızın her bir kademesinde ayrı ayrı yastık görevi gören jel kıvamındaki iç kısmı “Nucleus pulposus” ve dış kısmı “Fibroz” olarak adlandırılan disklerin yerinden oynaması ve kayması nedeniyle ortaya çıkan bel fıtığı, başta ağrı ve kilitlenme olarak tabir edilen hastanın bir anda yerinden şiddetli bir acıyla hiçbir şekilde kımıldayamaması gibi bir takım semptomlara neden olur.
Dolayısıyla bir uzman tarafından değerlendirilmeden kişinin kendi başına fıtık olduğunu düşünerek halk arasında bel çekme işlemi olarak bilinen son derece tehlikeli bazı yöntemlere başvurmaması gerekiyor. Çünkü bu tarz uygulamalar sonrasında aslında kişi fıtık olmadığı halde fıtık oluşumuna sebebiyet verebilir. Şimdi dinlerseniz bu konuyla ilgili olarak kafa karışıklığına yol açan bel ağrısına yol açan faktörler nelerdir? Sorusu ile ilgili olarak sizler için kaleme aldığımız yazıyı birlikte inceleyelim.
• Öncelikle bel ağrıları ile ilgili olarak şunun bilinmesinde fayda var, tüm bel ağrılar arasında sanılanın aksine bel fıtığının yeri sadece %5 oranındadır. Yani başka bir değişle bel fıtığı bel ağrılarında ilk sırayı bel fıtığı almıyor. Fıtıktan çok daha önce özellikle masa başı çalışanlarının karşı karşıya olduğu Postür bozukluklarından kaynaklanan ağrılar bel fıtığına kıyasla çok daha fazla gözlemlenmektedir.
• Osteoporoz (kemik erimesi) bel ağrılarının başka bir sebebide osteoporoz olarak bilinen hastalığın ortaya çıkarttığı komplikasyonlardır. Kemik dokusunu zedeleyen bu hastalık aynı zamanda omurga üzerinde tahribat yapar ve bel ağrılarına neden olurlar.
• Belin zorlanması ile ortaya çıkan ağrılar. Fiziksel aktiviteye bağlı olarak bel bölgesinin zorlanması nedeniyle ortaya çıkan bu ağrı çeşidi en sık rastlanan durumu oluşturuyor. Kişiler bu zorlama sonrasında fıtığa yakalandığını düşünseler bile fıtığın oluşabilmesi için belirli kriterlerin yerine gelmesi gerekir.
• Çene eklemi (Temporomandibular eklem) sorunları neticesinde gelişen bel ağrıları. Vücudumuzda bulunan Temporomandibular eklem sisteminde akut veya kronik olarak gelişen problemlerin boyun kökünde meydana getirdiği komplikasyonlar sonucunda belde ağrı şeklinde omurga üzerinde negatif etkileri gözlenebilir. Bu durum yine bel ağrıları paralelinde bel fıtığı ile karıştırılabilmektedir.
• Genetik olarak doğumla birlikte ortaya çıkan anomalilerinde bel ağrısına sebep olduğu bilinmektedir
• Omurga kayması neticesinde yaşanan ağrılar. Genelde belirli bir basınca maruz kalan omurganın rotasında yaşadığı bir kayma sonucunda ortaya çıkan bu tarz bel ağrıları yine bel fıtığı ile sıklıkla karıştırılırlar
• Omurga kırıklarının yol açtığı bel ağrıları. Kişi bazen bir darbeye maruz kaldıktan bir süre sonra ağrının geçmesi ile ağrısını unutur. Hatta kırığın şiddetine göre aradan yıllar geçtikten sonra dönem dönem yaşadığı ağrıların omurga kırığından kaynaklandığı bile bilmeyebilir. Bu durumun en bariz örneğini ünlü sinema oyuncusu Hülya KOÇYİĞİT” ile vermek mümkün. Geçirdiği trafik kazası sonrasında çektiği bel ağrılarının tespiti için gittiği hastanede omurgasında kırık olduğu anlaşılan ünlü oyuncunun aynı zamanda akciğerinde kist olduğu tespit edilmiş ve uzun bir tedavi sonrasında sağlığına kavuşmuştu.
Görülme yaşı sıklıkla 35-40 aralığında değişen bel ağrıları, mesleği gereği uzun süre ayakta durmak zorunda olanlar veya tam tersi uzun süre masa başında oturmak durumunda olan kişilerde daha çok ortaya çıkmaktadır. Aynı zamanda obezite, uzun yol şoförlüğü veya iki bacak arasındaki uzunluk farkının yarattığı bel ağrıları oldukça yaygın diğer bel ağrısı türleridir. Burada önemli olan kişinin bu ağrılar ortaya çıktıktan sonra ilgili uzman doktora başvurması ve bilimsel olarak yapılacak tespitlere göre hareket etmesidir.